TOP VIJEST: američki F-35 uništen tijekom zračnog tankanja goriva

U američkoj saveznoj državi Kaliforniji uništen je višenamjenski zrakoplov 5. generacije F-35 Lighting II iz sastava Marinskog korpusa, u vrijeme kada je u zraku punio gorivo iz zračnog tankera KC-130J. Nesreća se dogodila u utorak, 29. rujna, a nakon incidenta zračni se tanker prinudno spustio u zrakoplovnu bazu.

Prema navodima medija NBC, nesreća se dogodila oko 16:00 sati nedaleko od slanog jezera Salton Sea. Posade su obavljale punjenje goriva u zraku, kada se dogodio kontakt: F-35B izgubio je kontrolu, a njegov se pilot katapultirao i ostao živ. Lovac 5. generacije srušio se na zemlju i razbio na dva dijela.

Posada zračnog tankera KC-130J uspjela je prizemljiti zrakoplov u bazu Cochran Regional Airport u državi Kaliforniji ali je, sudeći prema objavljenim snimcima, zrakoplov sletio na „trbuh“ i pretrpio ozbiljna oštećenja.

Kadrove prizemljenog zrakoplova možete vidjeti na ovoj web stranici:

Marine F-35 jet crashes in California after clipping wings mid-air with refueling plane

Predstavnici američkog Korpusa marinaca priopćili su kako je ranjeno nekoliko osoba, ne navodeći o kakvim se ozljedama radi.

Podsjećamo: krajem svibnja ove godine na nebu iznad savezne države Floride također se srušio zrakoplov F-35 u zoni zračne baze Eglin, na kojoj se samo nekoliko dana prije toga razbio i drugi, stariji lovac 5. generacije F-22.
 

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like