TOP VIJEST: Američki ministar obrane podnio ostavku zbog neslaganja s Trumpom!

U administraciji Donalda Trumpa dogodila se vjerojatno najzvučnija ostavka od kada je on na čelu SAD-a. Američki ministar obrane i šef Pentagona general John Mattis danas je priopćio o razilaženju  u političkim pogledima s predsjednikom Trumpom zbog čega je podnio ostavku.

Svoju dužnost napustit će krajem veljače 2019. godine, a vijest je objavljena na službenom sajtu Ministarstva obrane.

U pismu, adresiranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, šef Pentagona je naveo kako predsjednik SAD-a „zaslužuje da pogledi ministra obrane više odgovaraju njegovim vlastitim“ i izjavio o nužnosti „potpore vezama sa saveznicima u NATO-u i suprostavljanju Rusiji i Kini“. „Bijesni pas“, kakav je nadimak nosio general Mattis još iz doba svojih vojnih dužnosti po iračkim i drugim  ratištima, također navodi kako Rusija i Kina „promiču svoje vlastite interese na račun interesa susjeda, SAD-a i saveznika“.

Mattis, osim što aludira na neodgovarajuću Trumpovu politiku  u „borbi s autoritarnim modelima Rusije i Kine“, također naglašava razmimoilaženja o tome, kako je američki predsjednik objavio o smjeni vodstva američke vojske. Mattis navodi kako će sa svoje dužnosti otići 28. veljače 2019. g.

Mattisovo pism0 o ostavci




Predsjednik Trump je na svojoj tvitter objavi hladno je priopćio kako Mattis „krajem veljače odlazi u mirovinu nakon dvije godine rada u mojoj administraciji“.

Podsjećamo: o nesuglasicama Trumpa i Mattisa govorilo se već odavno, a ova smjena (riječ je upravo o tome, a ne o samostalnoj odluci generala Mattisa), dogodila se nakon niza izjava o nužnosti povlačenja američkih vojnika iz Sirije i „osjetnom smanjenju“ vojnog kontingenta u Afganistanu. Napominjemo kako je Donald Trump 19. prosinca izjavio o američkoj pobjedi nad ISIL-om u Siriji, a već istog dana glasnogovornica Pentagona Dana White je priopćila o „početku prve faze vraćanja vojnika“.

Već idući dan, 20. prosinca, niz američkih medija (TV ABC), pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, priopćio je o „ubrzanom smanjenju broja američkih vojnika u Afganistanu“.
Radi se o povlačenju čak 7 tisuća od ukupno 14 tisuća američkih vojnika – dakle o polovici.




Očito se unutar američkog ne samo političkog establišmenta događa nešto znakovito, jer je sasvim sigurno kako predsjednik Trump odluke ovakvog strateškog tipa ne donosi niti može donositi samostalno.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like