TOP VIJEST: Azerbajdžan priznao da je srušio ruski helikopter

Azerbajdžan je priznao da je slučajno srušio ruski helikopter Mi-24, objavilo je tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova.

Objasnili su, kako se greška dogodila jer je helikopter letio u neposrednoj blizini armensko-azerbajdžanske granice, u vrijeme kada su se u karabahskom sukobu vodile aktivne borbe. Let se odvijao u vrijeme mraka, na maloj visini i u zoni radara protuzračne obrane, navodi se u MVP Azerbajdžana. Osim toga, ruski helikopteri ranije nisu bili uočeni u zoni u kojoj se dogodio incident, navodi se u priopćenju i dodaje, kako je zbog napetog stanja i povišene vojne gotovosti u svezi mogućih provokacija armenske strane, dežurna osoba donijela zapovijed o otvaranju vatre.

„Azerbajdžanska strana ispričava se ruskoj strani u svezi s ovim tragičnim incidentom, koji ima karakter slučajnosti i nije bio usmjeren protiv ruske strane“, navedeno je u azerbajdžanskom MVP. Baku je izrazio spremnost isplatiti kompenzaciju u svezi s ovim slučajem te je izražena sućut rodbini i prijateljima poginulih članova posade.

Rusko Ministarstvo obrane ranije je priopćilo kako je Mi-24 oboren u zračnom prostoru iznad Armenije i izvan zone vojnih djelovanja. Helikopter je pratio vozila ruske 102. vojne baze, kada je na njega izvršen napad iz protuzračnog raketnog sustava. Zbog pada helikoptera poginula su dva člana posade, dok je jedan evakuiran s povredama srednje težine.

 

 
 

 

 

 

 

 
Komentari

komentar

You may also like