TOP VIJEST: Boeing zaustavio proizvodnju zrakoplova 737 MAX

Američki i svjetski div u proizvodnji zrakoplova, tvrtka „Boeing“, odlučila je od 1. siječnja 2020.g. zaustaviti proizvodnju svog najmodernijeg i najvećeg putničkog zrakoplova Boeing 737 MAX, koji je trebao biti okosnica financijske zarade te tvrtke idući dugi niz godina, zbog problema s licenciranjem. Tvrtka nije precizirala kada će se proizvodnja ih zrakoplova obnoviti.

Proizvodnja će se obustaviti u „Boeing“-ovoj tvornici u Rentonu, u saveznoj državi Washington, u kojoj radi 12 tisuća ljudi. Tvrtka je izjavila kako se otpuštanje radnika zbog izvanredne pauze za sada ne planira.

„Boeing“ se već mijesecima nalazi u velikim problemima zbog spomenutog tipa civilnog zrakoplova, koji je krajem prošle i početkom ove godine doživio niz katastrofa s velikim brojem ljudskih žrtava, zbog čega su zrakoplovni prijevoznici iz gotovo čitavoga svijeta temeljem odluka nadležnih državnih tijela zabranili njihove daljnje letove tj. prisilno ih prizemljili. Prijevoznici zbog toga trpe velike gubitke jer se radi o vrlo skupim zrakoplovima koji sada ne vrše svoju temeljnu funkciju – prijevoz putnika na dugim relacijama, a osim toga ti zrakoplovi mijesecima stoje na stajankama zračnih luka, izloženi različlitim meteo-uvjetima koji utječu na njihovo opće i tehničko stanje. Zbog svega toga su protiv proizvođača pokrenute tužbe za naknadu šteta. Problem po tvrtku „Boeing“ postao je još veći kada se spoznalo da je njezina uprava znala za tehničke probleme toga zrakoplova još prije spomenutih velikih nesreća ali je o tome šutjela. Skupnu tužbu protiv „Boeinga“ podnijeli su i piloti zbog svjesne ugroze njihovih života (vidi poveznicu ispod teksta).

Zbog navedenih problema vrijednost dionica „Boeinga“ sve više pada, a investitori ih se sve brže počinju riješavati. A sve to u vrijeme dok većina američkih korporacija bilježi rast. Osim što su dionice „Boeinga“ izgubile gotovo 4,5%, stradala je i kapitalizacija njegovih partnera i dobavljača. Tako su vrijednosnice Spirit AeroSystemsa pale za isti iznos, a dionice francuskog Safrana su na pariškoj burzi Euronext pale za više od 2%.

Podsjećamo: serija Boeing 737 Max pokrenuta je 2011. g. i uvedena u eksploataciju 2017. g. Radi se o 4. generaciji popularnih zrakoplova 737. U razmaku od svega 5 mijeseci dogodile su se dvije velike katastrofe toga zrakoplova – u Indoneziji i Etiopiji (ova posljednja dogodila se 10. ožujka ove godine), u kojima je ukupno poginulo 346 osoba, nakon čega su u ožujku 2019. g. u čitavome svijetu zaustavljeni letovi toga tipa vrlo skupog i prodavanog Boeingovog zrakoplova, kao i obustavljene narudžbe za kupnju tisuća novih od strane brojnih velikih zračnih prijevoznika diljem svijeta.

Teška vremena: više od 400 pilota podiglo grupnu tužbu protiv Boeinga





Komentari

komentar





You may also like