TOP VIJEST: Erdogan odobrio veliku vojnu operaciju protiv sirijskih Kurda

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak, kako če u skoro vrijeme Turska početi veliku vojnu operaciju protiv snaga sirijskih Kurda istočno od rijeke Eufrat.

„Mi nećemo dozvoliti izgradnju terorističkih struktura istočno od rijeke Eufrat, mi ćemo ih srušiti. Korak za korakom, očistit ćemo brdo po brdo“, kazao je turski predsjednik u svom govoru pred zastupnicima iz parlamentarnog kluba vladajuće Strane pravde i razvoja. Pri tom je naglasio kako je priprema za tu operaciju već završena.

Ankara snage YPG sirijskih Kurda (koje uživaju potporu SAD-a i uz njihovu i koalicijsku pomoć nadziru veći dio teritorija Sirije istočno od Eufrata) smatra terorističkom organizacijom, neposredno povezanom s u Turskoj  zabranjenom Radničkom strankom Kurdistana (PYD). Takvo stanje na terenu snažno opterećuje ukupne američko-turske odnose, i uz neuspio pokušaj vojnog puča u ljeto 2016.g. najviše je pridonijelo okretanju turske politike po pitanju Sirije prema suradnji s Rusijom i Iranom, i koordinaciji vojnih i političkih poteza s Moskvom i Teheranom u cilju pronalaska riješenja za završetak dugogodišnjeg ratnog sukoba u toj zemlji.

U siječnju ove godine Turska je pokrenula već jednu vojnu operaciju protiv sirijskih Kurda – „Maslinova grana“, u većinski kurdskim stanovništvom naseljenoj enklavi Afrin u krajnjem sjevero-zapadnom dijelu regije Aleppo. Ta je enklava u ožujku prešla pod nadzor turske vojske i njoj odanih sirijskih oporbenih postrojbi.

Erdogan je najavio kako Turska namjerava uspostaviti sigurnosnu zonu istočno od Eufrata, dodavši, da će Ankara nastaviti protuterorističke operacije u pograničnim regijama Sirije i Iraka.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like