TOP VIJEST: Erdogan: Turska je počela vojnu operaciju u Siriji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upravo je objavio početak turske vojne operacije u Siriji.

„Operacija „Izvor mira“ turske vojske zajedno sa Slobodnom sirijskom vojskom (oporbene proturske snage na sjeveru Sirije, op. GN.) protiv „Radničke stranke Kurdistana i organizacije „Islamska država“ na sjeveru Sirije je počela. Naši ciljevi su uništenje terorističkih koridora koji se žele uspostaviti na našim južnim granicama, a također dovesti u regiju mir i sigurnost“, napisao je turski predsjednik na svom tvitu.

Sirijska državna televizija navodi kako je tursko zrakoplovstvo izvršilo zračne napade na grad Ras-al-Ain na sjeveru zemlje.

Agencija Bloomberg prenosi riječi lokalnih izvora, prema kojima su turske snage još jutros ušle su na sjevero-istok Sirije. Dvije kolone oklopnih vozila turske vojske jutros su ušle na sirijski teritorij nedaleko od pograničnih gradova Tel Abyad (regija Rakka) i Ras-el-Ain  (kurdski naziv Sari Kani) u regiji Hasaka, s ciljem pripreme uvjeta za ulazak glavnine turskih snaga.

Kurdske postrojbe SDF proglasile su opću mobilizaciju još uoči ulaska turskih vojnih snaga na sirijski sjevero-istok, a mobilizacija bi trebala trajati tri dana. Istodobno je vodstvo sirijskih Kurda pozvalo međunarodnu zajednicu na izvršenje svojih obveza jer kurdski „narod može zahvatiti humanitarna katastrofa“.

Inače, sirijski Kurdi američko vojno povlačenje s njihovih prostora, koje je izvršeno prije nekoliko dana, nazivaju američkim „zabijanjem noža u leđa“.





 

Komentari

komentar





You may also like