TOP VIJEST: Erdogan: Turska je počela vojnu operaciju u Siriji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upravo je objavio početak turske vojne operacije u Siriji.

„Operacija „Izvor mira“ turske vojske zajedno sa Slobodnom sirijskom vojskom (oporbene proturske snage na sjeveru Sirije, op. GN.) protiv „Radničke stranke Kurdistana i organizacije „Islamska država“ na sjeveru Sirije je počela. Naši ciljevi su uništenje terorističkih koridora koji se žele uspostaviti na našim južnim granicama, a također dovesti u regiju mir i sigurnost“, napisao je turski predsjednik na svom tvitu.

Sirijska državna televizija navodi kako je tursko zrakoplovstvo izvršilo zračne napade na grad Ras-al-Ain na sjeveru zemlje.

Agencija Bloomberg prenosi riječi lokalnih izvora, prema kojima su turske snage još jutros ušle su na sjevero-istok Sirije. Dvije kolone oklopnih vozila turske vojske jutros su ušle na sirijski teritorij nedaleko od pograničnih gradova Tel Abyad (regija Rakka) i Ras-el-Ain  (kurdski naziv Sari Kani) u regiji Hasaka, s ciljem pripreme uvjeta za ulazak glavnine turskih snaga.

Kurdske postrojbe SDF proglasile su opću mobilizaciju još uoči ulaska turskih vojnih snaga na sirijski sjevero-istok, a mobilizacija bi trebala trajati tri dana. Istodobno je vodstvo sirijskih Kurda pozvalo međunarodnu zajednicu na izvršenje svojih obveza jer kurdski „narod može zahvatiti humanitarna katastrofa“.Inače, sirijski Kurdi američko vojno povlačenje s njihovih prostora, koje je izvršeno prije nekoliko dana, nazivaju američkim „zabijanjem noža u leđa“.

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like