TOP VIJEST: Erdogan zaprijetio SAD-u izgonom iz turskih baza i priznanjem genocida nad Indijancima

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je izjavio kako Ankara može zatvoriti svoje vojne baze Incirlik i Kürecik za američku vojsku kao odgovor na sankcije SAD-a. Obje su baze strateški važne za SAD. Prva je zrakoplovna baza na jugu Turske, koju koriste američki zrakoplovi za svoje operacije na Bliskom istoku, dok ovu drugu koristi NATO savez za svoju protuzračnu obranu.

„Za obje strane je vrlo važno da SAD ne poduzimaju mjere koje će biti nemoguće ispraviti u našim odnosima. Naravno, Turska će odgovoriti na bilo kakve američke sankcije. … Ako treba, zatvorit ćemo Incirlik i Kürecik“, kazao je turski vođa za televiziju A Haber.

Erdogan je istoga dana izjavio kako turski parlament, kao odgovor na rezoluciju američkog Kongresa o genocidu nad Armencima u Osmanskom carstvu 2015.g.,  može izglasati rezoluciju o genocidu nad Indijancima prilikom kolonizacije Amerike.

Podsjećamo: američki Senat u četvrtak je izglasao rezoluciju o nužnosti službenog priznanja i sjećanja na genocid nad Armencima. Tursko MVP osudilo je tu rezoluciju.

Početkom studenog je i Zastupnički dom Kongresa usvojio ovu rezoluciju što je također izazvalo oštru reakciju turskog državnog vrha (vidi poveznicu ispod teksta).

Ako Kongres želi vratiti američko-turske odnose u okvire obostrane snošljivosti, a da o punoj normalizaciji i prijateljstvu još i ne govorimo, nismo uvjereni kako odabire baš najbolja rješenja. Jer silom i pritiscima Tursku će teško pridobiti na svoju stranu. Prije se čini kako Kongres usvajanjem ove rezolucije, kojoj se, tradicionalno, Ankara oštro protivi, kao i postojanim prijetnjama sankcijama, zapravo „tjera“ Tursku od SAD-a i „veže“ ruke Trumpu u pokušaju normalizacije odnosa s Ankarom. Trump je, naime, i više nego svjesan goleme vojno-sigurnosne važnosti Turske za SAD, a onda i unutar NATO saveza.





Ali najnovije izglasavanje ove protuturske rezolucije i od strane Senata, u kojemu većinu imaju Trumpovi republikanci, možda govori i o tome da Washington postupno „diže ruke“ od „zabludnjele“ Turske – „izgubljene“ u novim geopolitičkim previranjima i u želji da postane samostalan geopolitički igrač, barem u regionalnim okvirima. Ako je to slučaj, radilo bi se o vrlo opasnoj američkoj „igri“, s potencijalnim golemim posljedicama, na što upozorava i sam Erdogan kada kaže da „SAD ne poduzimaju mjere koje će biti nemoguće ispraviti u našim odnosima“. Erdogan je možda netaktičan i tvrd političar i državnik, možda je u određenom smislu i po nekim problematikama i veliki blefer, ali je u svemu tome nedvojbeno dokazao kako svoja upozorenja i prijetnje da će nešto poduzeti (ako se ne poslušaju i ne prihvate i turski argumenti) itekako zna operacionalizirati u praksi. I takav stav Ankare vidljiv je prema svim globalnim središtima moći. Samo što to puno manje odgovara Washingtonu nego drugim globalnim centrima (prije svega Moskvi i Pekingu) jer je Turska ipak formalni američki a ne njihov vojni saveznik.

 

Zoran Meter: REZOLUCIJA SAD-A O GENOCIDU NAD ARMENCIMA: Kada se sve zna a namjerno šuti!





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like