TOP VIJEST: Erdoganov izazov Izraelu: Jeruzalem je Turski grad!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sinoć je dao do znanja kako „Jeruzalem pripada Turskoj“, s obzirom na višestoljetnu kontrolu Otomanskog carstva nad tim gradom, navodi izraelski medij The Times of Israel.

„U tom gradu, koji smo morali napustiti u suzama u vrijeme Prvog svjetskog rata, do sada se mogu vidjeti tragovi osmanskog suprostavljanja. Tako da je Jeruzalem – naš grad“, kazao je Erdogan u vrijeme svog dugog govora u turskom parlamentu. „Naša prva kibla (molitva usmjerena prema islamskim svetinjama) je prema džamiji Al-Aksa u Jeruzalemu“.

Osmansko carstvo vladalo je Jeruzalemom od 1516. do 1917. godine. Suvremena Turska, kao nasljednica propalog carstva, odavno naglašava svoju čvrstu povezanost s Jeruzalemom, kao svetim gradom, osuđujući navodne namjere Izraela za njegovom „judaizacijom“. Isto tako Ankara osuđuje priznanje Jeruzalema kao glavnoga grada Izraela od strane američke administracije iz prosinca 2017. godine, piše izraelski medij.

Turski predsjednik dalje je izjavio i slijedeće: „Još jedna kriza, koju pozorno prati naša nacija, je izraelsko potiskivanje Palestinaca. Pitanje Jeruzalema za nas nije obični geopolitički problem. Prije svega, današnji vanjski izgled Staroga grada, koji predstavlja srce Jeruzalema, bio je izgrađen od strane (sultana) Sulejmana Veličanstvenog, s njegovim zidovima, bazarom (tržnicom) i mnoštvom zgrada. Naši preci stoljećima su iskazivali uvažavanje i visoko cijenili taj grad.“

Palestinski narod živio je u Jeruzalemu „tisuću godina“, ali bio je okupiran i njegova su prava bila skršena, zaključio je turski predsjednik.

Komentari

komentar





You may also like