Top vijest: Grčki specijalci iskrcali se na ruski brod pod sumnjom da nosi oružje u Libiju!

Specijalne snage grčke mornarice nasilno su sletjele na ruski teretni brod Adler u Sredozemnom moru, objavljuju u srijedu, 13. siječnja, grčki mediji, a prenose ruski.

Prema njihovim informacijama, grčka vojska pretpostavljala je da brod može prevoziti oružje koje Rusija šalje u Libiju. Grčki brod počeo je slijediti Adler, a onda su se specijalne postrojbe grčke mornarice iskrcale na brod radi provjere. Navodi se kako je posada Adlera pristala na provjeru broda, a da grčki vojnici nisu uspjeli pronaći ništa zabranjeno ili sumnjivo te se “s tim u vezi, incident može smatrati riješenim”.

Misija EU na Twitteru je ovu akciju nazvala “prijateljskim” pregledom plovila u sklopu operacije IRINI, čiji je cilj zaustaviti ilegalne isporuke oružja u Libiju.

Podsjećamo: zapovjednik  Glavnog stožera ruske vojske, general Valerij Gerasimov, krajem prosinca 2020. najavio je jačanje „proturuskog fokusa aktivnosti i provokativnih poteza NATO snaga“, dok je zamjenik ruskog ministra obrane general-bojnik Alexander Fomin upozorio da bi to moglo dovesti do ozbiljnih incidenata. Takve izjave ruskih vojnih i političkih  dužnosnika ne čude s obzirom da je u prosincu objavljeno strateško izvješće „NATO 2030: Jedinstvo u novom dobu“, u kojem je Rusija ponovno optužena za “agresivnu politiku”.

Što se tiče operacije IRINI koju provodi EU u skladu s odobrenjem UN-a, a odnosi se na sprječavanje šverca oružja u Libiju koja je pod međunarodnim oružanim embargom, ne tako davno pisali smo o incidentu u kojem su se njemački vojnici s fregate Hamburg iskrcali na turski teretni brod koji je plovio prema Libiji – u namjeri pronalaska oružja. To je izazvalo veliki diplomatski incident na relaciji Ankara-Bruxelles (vidi poveznicu ispod teksta).  Pretpostavljamo kako se ovaj najnoviji potez grčke vojske prema ruskom teretnom brodu neće previše svidjeti niti službenoj Moskvi.

 
Z. Meter: Turski sukob s Njemačkom u Sredozemlju i kuda vode američko-turski odnosi?

 

 

 

Komentari

komentar
You may also like