TOP VIJEST I KOMENTAR: Incident: Amerikanci blokirali prolaz ruskim vojnicima na istoku Sirije!

Američka vojska nije propustila ruske vojnike koji su željeli stići na naftno nalazište u krajnjoj sjeveroistočnoj sirijskoj regiji Hasakah, navodi turska agencija Anadolu.

Incident se dogodio u subotu, 18. siječnja. Ruski vojnici krenuli su s oklopnim transporterima iz naselja Amuda prema naftnom nalazištu  Rumeylan, koje ostaje predmetom spora između Rusije i SAD-a. Amerikanci su im svojim transporterima blokirali prolaz pa su se Rusi morali povući. Radi se o teritoriju koji je pod nadzorom kurdskih formacija YPG, koje Ankara smatra terorističkom organizacijom, tijesno povezanom sa zabranjenom turskom Radničkom strankom Kurdistana.

U četvrtak, 16. siječnja, ruske vojnike na isto naftno nalazište nisu propustile kurdske postrojbe YPG, priopćila je navedena turska agencija.

Sjedinjene Države su krajem prosinca prošle godine počele učvršćivati položaje svojih vojnika na tromeđi Sirije, Turske i Iraka, kao i u zonama naftnih nalazišta. Američki vojnici vratili su se na 6 od ukupno 16 svojih, prethodno napuštenih vojnih baza u sklopu Trumpove naredbe o američkom povlačenju iz te zemlje nakon početka turske vojne operacije „Izvor mira“ u pograničnim dijelovima sjeverne Sirije, istočno od rijeke Eufrat. Djelomični povratak američkih vojnika postao je neugodno iznenađenje za Moskvu, tvrdi ruski medij Komersant. Rusija je zabrinuta da se Washington želi umiješati u pregovore između Kurda i Damaska, što ona smatra „svojom ekskluzivom“.

A koliko je stanje napeto najbolje ilustrira i slijedeća objava na twitteru:

Ovo nije prvi američko-ruski incident posljednjih tjedana na sjevero-istoku  Sirije. Nedavno je došlo do fizičkog obračuna (klasičnog „šakatanja“) između Amerikanaca i Rusa, na sreću bez uporabe oružja, prilikom susreta jedne rusko-turske vojne ophodnje u pograničnim kurdskim zonama s Amerikancima. Sve se na kraju dobro završilo, ali i taj, kao i ovaj najnoviji incident jasno ukazuju na pojačanu tendenciju pojave opasnih bliskih susreta između američkih i ruskih vojnika na terenu treće države, a gdje onda, prije ili kasnije nekome mogu „popustiti živci“, što može dovesti do veće tragedije i prerastanja incidenta u još veću krizu i širi sukob dviju strana na sirijskom tlu s mogućim nesagledivim posljedicama.





Podsjećamo kako prije spomenute turske vojne operacije, prema nekom nepostojećem, nepisanom sporazumu, ruski i sirijski vojnici nikada nisu prelazili na istočnu stranu rijeke Eufrat, u kojoj su „ekskluzivu“ za djelovanje imale kurdske snage i američke postrojbe koje ih podržavaju. Nakon spomenute  turske vojne operacije sirijska vojska i ruska vojna policija ovladale su nizom ključnih područja, poput onih u središnjoj regiji Rakka, uključno i tamošnjim istoimenim regionalnim središtem i dugotrajnim glavnim gradom tzv. Islamske države, ali i ključnim vojnim bazama i najvećom hidrocentralom na Eufratu, nužnoj za opskrbu električnom energijom znatnog dijela zemlje. Također su izbile na pojedina pogranična područja s Turskom u pretežito kurdskim zonama. Stvar je dodatno zakomplicirala naknadna Trumpova zapovjed za povratkom američkih vojnika na istok Sirije, prije svega u zone velikih naftnih nalazišta, čime se povećala vjerojatnost za bliske susrete američkih i ruskih vojnika kao nikada ranije. Dodatni destabilizirajući emelent na tom terenu je vojna nazočnost i međusobno otvoreno neprijateljskih postrojbi turske vojske i kurdskih snaga, kao i činjenica da su turski vojnici, inače dio NATO saveza, na istoku Sirije u tzv. situacijskom partnerstvu s ruskim vojnicima, tako da sve skupa izgleda potpuno kaotično. Zato su potrebni maksimalni napori svih uključenih strana za sprječavanje neželjenih incidenata. Jer, naravno, u takvim visoko-rizičnim okolnostima uvijek postoje i oni elementi (prije svega iz terorističkih i radikalnih islamističkih organizacija kojih sigurno ne nedostaje) kojima bi dodatno zaoštravanje krize, pa i one između SAD-a i Rusije, itekako dobro došlo.

 

Komentari

komentar

You may also like