TOP VIJEST: Indija nabavlja rusko cjepivo protiv Covida-19!

I dok se na Zapadu, javno – politički, medijski i znanstveno omalovažavala pa i ismijavala vijest o ruskom pronalasku cjepiva protiv koronavirusa Covid-19 kao prvoga u svijetu, ukazujući na (stvarni) izostanak tzv. treće faze njegovog testiranja (na velikom uzorku ljudi), sve je više svjetskih zemalja koje najavljuju kupnju upravo ruskog cjepiva protiv te bolesti koja je paralizirala svijet.

Uostalom, s pojavom problema oko pronalaska vlastitih cjepiva, poput onog, nedavnog, od strane britanske farmaceutske tvrtke AstraZeneca (gdje se radi o zajedničkom britansko-švedskom cjepivu) kada su se pojavile možebitne određene opasne nuspojeve, ali još i više zbog činjenice kako se puštanje cjepiva u opticaj bez spomenute treće faze testiranja sve češće najavljuje i na tom istom Zapadu, prije svega u SAD-u još i prije studenog, sve maske ionako ubrzano padaju s lica. Naime, sve se očitije pronalazak cjepiva protiv Covida-19 veže uz utrku za financijsku dobit mega-korporacija i s njom uvezane visoke politike, a onda, naravno, i uz navodni imidž, kojega bi država-pobjednica u pronalasku cjepiva valjda trebala dobiti u očima svijeta i običnih ljudi, u kontekstu trenutačnih globalnih geopolitičkih procesa i sukoba. Tako nakaradno posložene vrijednosti u doba nastale globalne zdravstvene krize, kada bi se aktivnosti i znanosti i politike trebale fokusirati na dobrobit ljudi i što brži povratak normalnom životu i funkcioniranju svjetskog tržišta i ekonomije, ukazuju, koliko je, zapravo, moralno potonuo današnji svijet i oni koji u njemu imaju vodeću ulogu.

Ali ostavimo ovu temu to za neku drugu priliku (a ona stiže u najnovijoj analizi koju ćete već danas moći pročitati na ovom portalu), a sada se ipak okrenimo glavnoj vijesti:

Jedna od vodećih indijskih farmaceutskih tvrtki Dr. Reddy’s Laboratories Ltd (Dr. Reddy’s) dogovorila se s ruskim državnim Fondom za direktne investicije o isporuci 100 milijuna doza cjepiva Sputnik V protiv Covida-19 (info: RIA). Isporuke mogu početi krajem 2020. godine, nakon polučenja rezultata kliničkih testiranja i registracije cjepiva u Indiji, priopćeno je iz spomenutog Fonda.

Tako je Indija, uz za Zapad „problematične demokracije“ poput Brazila, Turske, Indonezije, Venezuele, Bjelorusije i još nekih zemalja Afrike i Latinske Amerike, postala „najveća svjetska demokracija“, kako joj vole tepati na Zapadu, koja se odlučuje upravo za rusko cjepivo.

U Rusiji se trenutačno provodi treća faza testiranja na uzorku od 15 tisuća dragovoljaca, a rezultati dosadašnjih testiranja potvrđuju vrlo visoku razinu stvaranja antitijela na spomenuti koronavirus. U toj se zemlji već cijepe rizične skupine ljudi, cijepile su se i mnoge javne i osobe na visokim državnim funkcijama, a prve količine proizvedenog cjepiva ovih su dana dostavljene i u tamošnje pojedine regije.





Ruski znanstvenici, uostalom, nakon njihove objave o uspješnom pronalasku cjepiva protiv Covida-19, kazali su jednu veliku istinu: najvažnija dostignuća često su i vrlo jednostavna.

Smijati se i rugati nekome može (iako to nije ni malo lijepo i kulturno), ali samo ako za to imaš valjane argumente. Inače ti prijeti da na kraju i sam budeš ismijan.

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like