TOP VIJEST: Izrael napao iranski brod u Crvenom moru

Samo dan nakon početka američko-iranskih pregovora u Beču o mogućem povratku SAD-a u sporazum o iranskom nuklearnom programu iz kojeg su se one jednostrano povukle početkom svibnja 2018. g., došla je vijest o novom izraelskom napadu na iranske brodove u zoni Crvenog mora. Drugim riječima, nastavljaju se incidenti, o kojima smo proteklih tjedna pisali na ovom portalu, u kojima Izrael i Iran napadaju trovačke brodove suprotne strane (vidi poveznicu ispod teksta).

Izraelske snage pokrenule su napad na iranski brod u Crvenom moru kao odgovor na prethodne iranske napade na izraelske brodove. Američki dužnosnik, pod uvjetom da ostane anoniman, izjavio je za New York Times kako je Izrael izvijestio SAD o napadu svojih specijalnih postrojbi na iranski brod u utorak oko 07:30 sati po lokalnom vremenu. O tome, dan kasnije, 7. travnja, piše Times of Israel.

Anonimni američki dužnosnik izraelski je napad nazvao “odmazdom” i dodao da  je iranski brod napadnut ispod vodene linije.

Izrael još nije komentirao incident, a tamošnja vlada tradicionalno rijetko potvrđuje ili negira napade na ciljeve povezane s Iranom.

Podsjećamo kako su se dan ranije pojavile informacije da je brod Saviz, koji plovi pod iranskom zastavom, bio miniran. Prema izvješćima arapskih medija, brod je obavljao obavještajne zadaće i povezan je s iranskim Korpusom straže islamske revolucije.

Iranska agencija Tasnim navodi kako brod Saviz plovi “u Crvenom moru posljednjih nekoliko godina kako bi podržao iranske komandose poslane u pratnju trgovačkih brodova”.





Saviz je službeno klasificiran kao teretni brod, ali, prema zapadnim i arapskim izvorima, iranski Korpus straže ga je navodno koristio za “nadzor i špijunažu i bio je poznat američkim obavještajcima”.

Američki mornarički institut objavio je u izvješću iz listopada 2020. da Saviz, iako službeno trgovački brod, “vjerojatno služi kao tajna prednja baza za Iranski Korpus”. Brod se nalazi na strateški važnoj točki Crvenog mora. Izviješće je također navelo kako taj brod Iranu može neprestano pružati obavještajne informacije o morskom prometu na tom području sa svog strateškog položaja, uključujući ratne brodove.
“Zaključak je jasan. Ne postoji legitimno civilno objašnjenje za te postupke”, navodi američki pomorski institut u izvješću.

Prema informacijama, brod je miniran magnetnom minom pričvršćenom za trup. Iranski mediji pokazali su plamen i dim na brodu, ali opseg njegove štete ostaje nejasan, kao i to je li u napadu bilo žrtava.





Spomenuti američki izvor izjavio je kako je napad možda tempiran kako bi američki nosač zrakoplova USS Dwight D. Eisenhower napustio to područje. On je, naime, od mjesta napada bio udaljen oko 200 nautičkih milja (370 km), pojasnio je američki dužnosnik.

Podsjećamo: ovih dana na vidjelo izlaze informacije o tome da je Izrael od 2019. godine sudjelovao u napadima na iranske trgovačke brodove koji su Crvenim morem prevozili teret u Sredozemno more. O tome pišu čak i pojedini ugledni američki mediji, poput Wall Street Journal-a. Taj medij 11. ožujka, između ostalog navodi, kako je od kraja 2019. godine Izrael uporabio oružje, uključujući morske mine, za napade na iranske brodove koji prevoze teret prema Siriji i u drugim područjima regije.

 

Francuski nosač zrakoplova stigao u Perzijski zaljev nakon čudnih napada na izraelske brodove

 

 

Komentari

komentar

You may also like