TOP VIJEST: Japan u siječnju počinje redoviti prijevoz tereta u EU Transsibirskom željeznicom

Foto: 108-tonn.ru

Nedavno smo u dva navrata izvijestili o namjerama Japana za uspostavu nove izvozne rute za plasman svojih industrijskih i drugih proizvoda na europsko tržište, najkraćom mogućom rutom – preko ruskog teritorija – Transsibirskom željeznicom. Izvijestili smo i o prvim testnim vožnjama za tu namjenu velikim (blok) kompozicijama vlakova od ruske dalekoistočne luke Vladivostok, kao početne točke, preko Moskve do EU (vidi poveznicu ispod teksta).

Danas je stigla vijest kako je japanski logistički div, korporacija Hankyu Hanshin Express Global, donio odluku o uspostavi redovitog teretnog prometa Transsibirskom željeznicom (Transsib) prema Europi od siječnja 2021. godine. Teretni terminali već su rezervirani u japanskim lukama i Vladivostoku, kao i u poljskom Poznanju, češkom Pragu i njemačkom Frankfurtu. Vrijeme i troškovi prijevoza robe duž Transsibirske željezničke pruge upola su manji nego preko Sueskog kanala. O tome izvješćuje japanski specijalizirani časopis o željeznici Railway Chanel.

Novi logistički proizvod spomenute korporacije zove se Sea & Rail Transportation Service Japan-Europe. Navodi se da japanska korporacija Hankyu Hanshin Express Global posluje u gotovo svim dijelovima planeta, jedno je od najvećih diversificiranih korporacija na svijetu koja se bavi logistikom u svim vrstama prijevoza, hotelijerstvu i turizmu, poslovanju japanskih željeznica itd. U Europi tvrtka posjeduje podružnice u Nizozemskoj, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj, Češkoj i Velikoj Britaniji.

Luka Toyama na obali Japanskog mora definirana je kao glavna točka za prikupljanje tereta i formiranje kontejnera u Japanu. Teret će joj se dostavljati cestom i željeznicom s kontejnerskih terminala iz Tokia, Nagoje i Kobea. U Toyami će se izvršiti montaža i carinjenje robe izvezene iz Japana. Odavde će se kontejneri pomorskim putom dopremati u luku Vladivostok.

Dalje duž Transsibirske željeznice, kontejneri kroz Irkutsk, Krasnojarsk i Jekaterinburg idu do Moskve, odakle će nastaviti preko Minska i Bresta u Bjelorusijii do teretne željezničke stanice Malaševiči (Poljska). Udaljenost – 10397 km. Podružnica Hankyu Hanshin Express Global u Poznanju u Poljskoj obavljat će carinjenje i špediciju robe cestom po cijeloj Europi.





Hankyu Hanshin Express Global također će koristiti svoje podružnice u Njemačkoj, Nizozemskoj i Češkoj za isporuku robe potrošačima iz Poljske. Procijenjeno vrijeme isporuke za standardni kontejner od luke Toyama do kontejnerskog terminala u Poznanju je (svega) 22 dana. To je više od polovice onoga što zahtijeva pomorski put kroz Sueski kanal.

Korporacija Hankyu Hanshin Express Global polaže velike nade u put Japan-Europa duž Transsibirske željeznice. Preliminarni izračuni stručnjaka tvrtke ukazuju na prilično visoku profitabilnost ”, objavio je časopis.

“Od Lisabona do Vladivostoka”





Na ovu bih temu dodao slijedeće: Japan je ovim potezom (nekako u tišini i u punoj koordinaciji s Rusijom) uspostavio svoj „Put svile“ – najkraću i najjeftiniju rutu za plasman svojih proizvoda u Europu, prije nego što je to uspjela Kina, koja još uvijek „ruje“ i „kopa“ vlastite kopnene i pomorske varijante za svoj mega-investicijski projekt „Jedan pojas-jedan put“ (tzv. Put svile). Naravno, treba dodati kako je i Kina zainteresirana za spomenutu Transsibirsku željeznicu u svojstvu izvoza svojih proizvoda u Europu, tim više što jedan krak te željeznice iz Sibira preko Mongolije već od prije vodi u sjevero-istočnu Kinu pa je u tom smislu u komotnijem položaju od Japana koji do Vladivostoka svoje terete mora prevoziti brodovima i vršiti njihov prekrcaj u taj lučki terminal.

Japan je jedna od najsnažnijih svjetskih ekonomija i svjetskih izvoznika i sasvim je sigurno kako će ovaj novi smjer za izvoz proizvoda te zemlje na Zapad utjecati i na poslovanje Sueskog kanala. Što bi tek po taj egipatski „zlatni izvor deviza“ značilo i kinesko prebacivanje dijela svog izvoza ruskim željeznicama u Europu nije potrebno niti govoriti. Tim prije što se te željezničke kompozicije sasvim sigurno neće vraćati prazne i u obratnom smjeru – od EU prema Dalekom Istoku.

Možda će izgledati čudno, ali upravo je Tokio (a ne, recimo Peking) u suradnji s Moskvom učinio ono što Washington pod svaku cijenu želi spriječiti – napravio prvi veliki korak (za sada „samo“ direktna željeznička prometna arterija) za uspostavu slobodne gospodarske zone od „Lisabona do Vladivostoka“, o kojoj desetljećima maštaju ruski, ali i europski i daleko-istočni politički i gospodarski krugovi, a što nije ništa drugo nego, osim prirodnog – geografskog, i gospodarsko ujedinjenje euroazijskog mega-kontinenta.

Zato ćemo na ovom portalu i dalje  pratiti sva važnija događanja oko ove zanimljive teme, kojom se na ovim prostorima malo tko bavi iako zavrjeđuje puno veću pozornost.

Japan počinje s isporukama svojih roba u EU kroz Transsibirsku željeznicu

 

 

Komentari

komentar

You may also like