TOP VIJEST: Kinesko MVP: obavještajni savez „Pet očiju“ može oslijepiti u slučaju ugroze Kini!

Obavještajni savez „Pet očiju“ (čine ga SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland) mora biti oprezan, kako ne bi oslijepio ako poželi nanijeti štetu kineskom suverenitetu, objavljeno je u četvrtak, 19. studenog, u kineskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Glasnogovornik tog ministarstva Zhao Lijian na taj je način komentirao zahtjeve spomenutog saveza za promjenu politike Pekinga prema Hong Kongu.

„Sve spomenute zemlje članice su obavještajnog saveza „Pet očiju“. Što se tiče Kine, mi nikada ne želimo probleme, ali mi se i ne bojimo problema kada se pojavljuju. Neovisno o tome, imaju li oni 5 ili 10 očiju, ako se oni usude nanijeti štetu suverenitetu, interesima sigurnosti i razvoja NR Kine, ostat će posve bez očiju. Neka budu oprezni“, izjavio je kineski diplomatski službenik.

Naglasio je kako Kina izražava snažno nezadovoljstvo i odlučno istupa protiv grubih kršenja međunarodnog prava i temeljnih normi međunarodnih odnosa navedenih država, a također i protiv njihovih neodgovornih izjava oko Hong Konga, koji je jedinstveni dio Kine.

Zhao Lijian je kazao kako će Stalno vijeće svekineskog parlamenta narodnih predstavnika donijeti odluku o kvalifikaciji članova  Zakonodavnog vijeća Hong Konga u skladu s Ustavom i Temeljnim zakonom o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga. To je nužno, kazao je dalje, za održavanje i unaprjeđenje načela „jedna zemlja, dva sustava“, za osiguranje vladavine prava i ustavnog poretka u Hong Kongu.

Podsjećamo: ova oštra kineska reakcija posljedica je od kanadskog MVP nedavno objavljene zajedničke izjave ministarstava vanjskih poslova Kanade, SAD-a, Velike Britanije, Australije i Novog Zelanda, kojom se Kinu poziva na promjenu politike prema Hong Kongu i vraćanje na dužnost oporbenih članova tamošnjeg Zakonodavnog vijeća.  Naime, nakon što su iz skupštine izbačena četiri prodemokratska zastupnika u Zakonodavnom vijeću preostalih 15 je, iz solidarnosti, također odstupilo (vidi poveznicu ispod teksta).





Kineski parlament usvojio je rezoluciju o mogućem žurnom oduzimanju mandata zastupničkih mandata tim članovima, jer njihove aktivnosti mogu predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti zemlje.

Odstupili svi prodemokratski zastupnici u skupštini Hong Konga





 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like