TOP VIJEST: Kongres: Rusija je sponzor terorizma!

Foto: politico.com

Američki Kongres nastavlja „dolijevati ulje na vatru“ američko-ruskih odnosa i stvarati dodatne barijere za bilo kakav pokušaj predsjednika SAD-a koji bi išao u smijeru približavanja i pokušaja normalizacije odnosa na relaciji Washington-Moskva. Osim u ponedjeljak izglasanog novog vojnog proračuna SAD-a za iduću godinu, u kojem se nalazi i odredba o uvođenju sankcija protiv ruskih plinovoda „Sjeverni tok 2“ i „Turski tok“, Kongres, čini se, ide još i dalje. I to kako!

Kongresni Odbor za međunarodne odnose sinoć je odobrio prijedlog zakona kojim se od američke administracije na čelu s Donaldom Trumpom traži da se izjasni, „odgovara li Rusija kriterijima države-sponzora terorizma“? Zakonski prijedlog pod nazivom „Zakon o zaustavljanju zlonamjernog djelovanja temeljenog na ruskom terorizmu“ podnio je republikanski senator Cory Gardner iz savezne države Colorado. On od State Departmenta traži, da tijekom 90 dana ustanovi i Kongresu dostavi odgovor na spomenuto pitanje. Nakon usvajanja njegovog prijedloga Gardner je kazao kako ruski predsjednik Vladimir Putin „nastavlja s pokušajima nanošenja ozbiljne štete međunarodnom miru i stabilnosti“.

Odluku o unošenju na spisak država-sponzora terorizma donosi državni tajnik SAD-a temeljem kriterija prema kojima su te države „više puta pružale potporu aktima međunarodnog terorizma“.  Na tom se spisku trenutačno nalaze Iran, Sjeverna Koreja, Sirija i Sudan. Takvim zemljama State Department određuje sankcije koje uključuju zabranu američke inozemne pomoći, zabranu izvoza i prodaje vojnih proizvoda, te razne financijske i druge zabrane.

Međutim, i sam Gardner je skeptičan o „zdravlju“ zakona kojega je sam predložio, barem ako je vjerovati pisanju pojedinih američkih medija. Tako The New York Times piše kako je Cory Gardner kazao da veliku svjetsku državu i stalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a ovakvi zakoni neće primorati na povlačenje i da mogu nanijeti još samo veću štetu američko-ruskim odnosima, koji su i bez toga na rekordno niskoj razini. Zato „moj prijedlog zakona daje posljednju riječ State Departmentu“, kazao je ratoborni Gardner iz svog udobnog ureda u Washingtonu.

Problem ovakvih i sličnih inicijativa pojedinih kongresmena i njihovih usvajanja od nadležnih odbora, a onda često i od samoga Kongresa, je taj, da oni uistinu vežu ruke profesionalcima koji u praksi provode američku vanjsku politiku. Najbolji primjer možda je upravo preksinoćnji posjet ruskog ministra vanjskih poslova Sergeya Lavrova Washingtonu i njegova zajednička konferencija za novinare s državnim tajnikom SAD-a Mikeom Pompeom. Pa iako se i tom prigodom vidjela sva dubina međusobnih problema i različitih američko-ruskih pogleda na brojne svjetske probleme, iz njihovih se riječi nazirala i želja za poboljšanje odnosa, spominjao se porast međusobne robne razmjene za ovu godinu od čak jedne trećine u odnosu na prethodnu (iznosi relativno skromnih 20 milijardi dolara ali ona ni prije američkih sankcija nije bila velika), isticala se potreba daljnjih sastanaka i novog Pompeovog dolaska u Rusiju i td. i td. A ovakvi zakoni, kakvog je predložio Gardner a usvojio Odbor za međunarodne odnose, ne samo da na to negativno utječu, već su i opasni zbog različitog tumačenja tko je to, zapravo, danas terorist u svijetu. Dovoljno je vidjeti kako se na spomenutom američkom spisku država-sponzora terorizma nalazi i Sirija (dakle, službena vlada u Damasku), koju, opet, Rusija i niz drugih država smatraju borcima protiv islamističkog terorizma! Za Rusiju niti Sjeverna Koreja nije zemlja-sponzor međunarodnog terorizma, ali isto tako niti Iran.





Primjera je, dakako, još puno, ali i ovi jasno ukazuju koliko, zapravo, Kongres, ukoliko prevlada njegova iracionalna mržnja prema samom Donaldu Trumpu (a to se u Zastupničkom domu već dogodilo o čemu svjedoči i finalizirani proces Trumpovog opoziva s podignutom optužnicom), može negativno djelovati i po same američke nacionalne interese. Jer nitko normalan ne može tvrditi kako su američki nacionalni interesi ratno stanje s Rusijom, Kinom ili bilo kojom nuklearnom svjetskom državom.

 

 





Komentari

komentar

You may also like