TOP VIJEST: Nakon Macronovog, i Erdoganov udarac NATO-u: Ankara odbila plan o zaštiti od ruske ugroze!

Turska je odbila podržati plan NATO saveza o zaštiti pribaltičkih zemalja i Poljske od ruske ugroze, objavio je sinoć Reuters, pozivajući se na visokopozicionirane izvore u NATO-u.

Pritom je turska vlada naložila svom predstavniku u NATO savezu da zauzme oštar stav na susretima i privatnim razgovorima, zahtjevajući od toga saveza da kurdske snage samozaštite proglasi teroristima.

Jedan od Reutersovih izvora je kazao kako turska vlada „istočne europljane drži za taoce, blokirajući odobrenje toga vojnog plana do trenutka, do kada ne dobije ustupak“.

Drugi je izvor tursko ponašanje nazvao „razarajućim“ po NATO.

Podsjećamo: nedavno je francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio kako se NATO savez nalazi u stanju “cerebralne smrti”, nezadovoljan njegovim funkcioniranjem i općenito njegovom ulogom i smislom, pričemu je pozvao na nužnost formiranja zajedničkih europskih vojnih snaga, kazavši kako Europa više ne može računati na vojnu zaštitu SAD-a (vidi link ispod teksta). Macronova je izjava bila dodatno motivirana šutnjom Pentagona prema svojim europskim saveznicima, kada ih nije upozorio na pokretanje turske vojne operacije “Izvor mira” na sjevero-istoku Sirije iako su i pojedine zemlje EU u toj zoni imale raspoređene svoje vojne postrojbe. Ovaj, gore opisani turski potez, koji se odnosi na blokadu čitavog vojnog plana NATO-a, sigurno predstavlja dodatni udarac za taj vojno-politički savez, potpuno nezamisliv do još samo koju godinu prije. Jednako kao i spomenuta Macronova izjava. A da i ne govorimo o dugotrajnom turskom sukobu sa SAD-om i NATO savezom oko turske kupnje ruskih protuzračnih sustava S-400 “Triumf”. Dodatno “ulje na vatru” po tom su pitanju dolile i najnovije izjave turske vlade o početku provjeravanja radarskih sustava u sklopu S-400 uporabom zrakoplova F-16, nakon čega su pojedini američki kongresmeni zatražili žurno uvođenje oštrih protuturskih sankcija. A jučer je Rusija dodatno “potpalila” i sa svoje strane, izjavljujući kako se nada novom sporazumu s Turskom o njezinoj kupnji dodatnih sustava S-400.

TOP VIJEST i komentar Zorana Metera: Macron: stanje u NATO-u je kao moždana smrt!





Komentari

komentar





You may also like