TOP VIJEST: „Nema zime“: Rusija i Ukrajina načelno se dogovorile o nastavku tranzita plina

„Tranzit plina kroz Ukrajinu bit će nastavljen, postignuto je načelno jedinstvo između Ukrajine i Rusije“, izjavio je danas njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas na zajedničkoj medijskoj konferenciji s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Vadimom Pristaykom.

Danas je tu vijest u glavnom bjeloruskom gradu Minsku potvrdio i ruski ministar energetike Aleksandar Novak, kazavši, kako su Rusija i Ukrajina sastavile protokol o sporazumima oko tranzita ruskog plina u EU, i da je ostalo još samo njegovo usuglašavanje na najvišoj razini. Novak je kazao kako se nada da će se to dogoditi u najskorije vrijeme.

Sinoć su dvije strane provele 9-satne pregovore u njemačkoj prijestolnici Berlinu, gdje su pripremile detaljan projekt plinskog sporazuma.

Dijelom paketa novog sporazuma može stati i isplata „Gazproma“ 3 milijarde dolara ukrajinskom „Naftogazu“, sukladno odluci Stockholmskog suda, izjavila je danas ruska delegacija. Novi prijedlog dugoročnog ugovora o tranzitu između dviju zemalja uključio bi i rješavanje svih sporova oko međusobnih dugova pri spomenutom sudu, izjavili su izvori upoznati sa stanjem (info: Reuters).

Rusija je Ukrajini predložila isplatu 3 milijarde dolara u okviru novog paketnog sporazuma, a Ukrajina bi sa svoje strane bila spremna odustati od novih potraživanja od „Gazproma“ u iznosu od 12 milijardi dolara.





Rekli bismo – svi zadovoljni: i Rusija (kojoj će ostati i tranzit kroz Ukrajinu, još ne znamo o kojim količinama plina i o kojem se roku važenja sporazuma radi) i Ukrajina (koja će očuvati funkcionalnost svoje plinovodne mreže, a time i njezinu veću vrijednost za strane investitore pri predstojećem remontu kojega bez ovog ugovora vjerojatno ne bi niti bilo), i EU (koja je osigurala dodatni (stari) opskrbni smijer jeftinoga ruskog plina), i, poglavito, Njemačka – s pozicije skorog završetka plinovoda „Sjeverni tok 2“ kojega je Berlin politički vezao s nastavkom transporta ruskog plina i kroz Ukrajinu nakon isteka postojećeg ugovora 31. prosinca ove godine.

Naravno, ipak ćemo još malo morati pričekati i formalno potpisivanje novog rusko-ukrajinskog plinskog ugovora, ali, kako sada stoje stvari – oko toga ne bi trebalo biti problema jer su stavove, očito, ovoga puta usuglasili i politika i struka.

A trenutačno se u Minsku odvijaju pregovori između Rusije i Ukrajine oko usuglašavanja preostalih detalja novog plinskog ugovora. Rusku delegaciju predvode ministar energetike Aleksandar Novak i predsjednik „Gazproma“ Aleksey Miller, ali i potpredsjednik ruske vlade, dok je s ukrajinske strane stigao šef energetske tvrtke „Naftogaz Ukrajina“. Pregovori su počeli u 14 sati, a za sada nema nikakvih pojedinosti s tog, za javnost zatvorenog sastanka. Ukrajinski predstavnik kratko je priopćio da bi ugovor možda mogao biti potpisan tek za mjesec dana, iako je to čudno s obzirom kako stari ugovor o tranzitu istječe s 31. prosinca ove godine. EU, vjerojatno, želi imati čistu situaciju do Božićnih blagdana i odlaska svojih službenika i političara na odmor. Zato ćemo nastaviti pratiti razvoj stanja po ovom važnom pitanju za europsku energetsku sigurnost.





 

Komentari

komentar

You may also like