TOP VIJEST: Njemačka uzvraća udarac: američki LNG ekološki štetan kao ugljen!

Njemačka uzvraća udarac SAD-u! Barem bismo tako mogli reći s obzirom na slijedeću vijest:

Zastupnički klub njemačke parlamentarne stranke „Zeleni“ dobio je odgovor na svoj upit o štetnosti američkog ukapljenog (LNG) plina, upućen njemačkom Saveznom Ministarstvu za zaštitu okoliša, koji glasi: američki LNG po klimu je jednako štetan kao i ugljen. Podsjećamo, njemačka se u idućih deset godina namjerava u potpunosti riješiti ugljena kao fosilnog goriva, kao i svih atomskih centrala u sklopu „zelene“ politike koju je prihvatila i EU.

Presliku dokumenta s navedenim službenim odgovorom dobio je njemački mediji RND (RedaktionsNetzwerk Deutschland). Sve je ovo posljedica izjave ruskog Gazproma od početka prošloga ljeta, kada je, onima, koji su govorili o ekološkoj problematičnosti ruskog plina iz plinovoda Sjeverni tok 2  ukazivao da je plin iz tog plinovoda ekološki čistiji za 3 puta od američkog LNG plina.

Njemačko Minstarstvo ekologije priopćilo je, kako u prijelaznoj fazi k potpunoj dekarbonizaciji prirodni plin može zamijeniti ugljen i sirovu naftu, koji imaju višu razinu štetnih emisija. Međutim, to se ne odnosi na LNG koji se dobiva fracking tehnologijom, kao u SAD-u. „Može se reći kako korištenje ukapljenog plina koji se prevozi u Europu daje samo neznatno ekonomičniji pokazatelj štetnih emisija u odnosi na ugljen i znatno lošiji u odnosu na prirodni plin iz plinovoda“, navodi se u odgovoru spomenutog Ministarstva. Također se dodaje, kako, čak da se LNG proizvodi na njemačkom teritoriju, to ne bi imalo nikakvih pozitivnih učinaka na postizanje klimatski ciljeva: „Osim toga, proizvodnja netradicionalnoga plina nosi značajne rizike, npr. za podzemne vode i obradivo zemljište.“

Medij RND smatra kako mišljenje njemačke savezne vlade, izraženo kroz ovaj odgovor, može biti eksplozivno s obzirom na nastojanja SAD-a i Poljske da zaustave izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2 i zasite Europu američkim LNG-jem. Tim više što je njemačka vlada učinila ustupke Amerikancima i dozvolila na svom teritoriju izgradnju dvaju LNG terminala za prihvat ukapljenog plina. „Međutim LNG je znatno skuplji od plina iz plinovoda. Klimatološke posljedice, koje se sada procjenjuju u Ministarstvu ekologije, mogu biti još jedan argument protiv uvoza američkog plina, proizvedenog fracking tehnologijom“, navodi njemački medij.

Nije trebalo dugo čekati da se o svemu izjasne i oni koju su ovo pitanje njemačkoj vladi i postavili – stranka Zeleni. „Ocjena Ministarstva ekologije omogućava izvlačenje samo jednog zaključka: nužno je isključiti fracking iz proizvodnje nafte i plina. Također nam je nužna zabrana uvoza plina dobivenog na takav način.“, izjavila je dr. Julia Verliden iz stranke Zeleni (vidi link ispod teksta).





BMU: Fracking fast so klimaschädlich wie Kohle

 





 

Komentari

komentar

You may also like