TOP VIJEST: Ostavka izraelskog ministra obrane Avigdora Liebermana!

Izraelski ministar obrane i član užeg kabineta izraelske vlade Avigdor Lieberman, u srijedu, 14. studenog, dao je ostavku na svoju dužnost zbog neslaganja s odlukama vlade Benjamina Netanjahua oko načina riješenja sigurnosnog stanja u pojasu Gaze. Na čelu tog ministarstva bio je od 2016. godine.

Na jučer održanoj sjednici užeg kabineta vlade, Lieberman se usprotivio odluci da se, nakon 24-satne razmjene vatre s palestinskim Hamasom, obustave daljnje vojne aktivnosti i proglasi primirje, koje je startalo jučer na veče. Lieberman je na sjedici tražio pokretanje „žestokog napada“ na Hamas, koji vlada pojasom Gaze.

„Mi kupujemo tišinu na vrlo kratko vrijeme i plaćamo za nju sigurnošću za dugo razdoblje“, izjavio je sada već bivši ministar obrane nakon danas održanog hitnog sastanka zastupnika njegove stranke „Naš dom-Izrael“, koja je koalicijski partner vlade Benjamina Netanjahua. Također je kazao, kako se dvije i pol godine iznutra borio za svoja načela, i da nije bio suglasan i često se suprostavljao odlukama o isporukama goriva i novčanih sredstava dostavljenih od strane Katara, u pojas Gaze. Pozvao je i na žurnu provedbu prijevremenih parlamentarnih izbora u Izraelu.

Pa iako Liebermanovih 5 zastupnika u Knessetu neće srušiti koalicijsku vladu, koja je s njima do sada od ukupno 120 imala 66 zastupnika, ta će većina sada pasti na svega 61-nog zastupnika tj. bit će krhka i ovisit će o drugim malim strankama koje vladu za sada podupiru, između ostalih i o onim ortodoksnim.

Vijest o Liebermanovoj ostavci odmah je pozdravio glasnogovornik Hamasa Abu Zuhri, izjavivši, kako je ta njegova odluka znak poraza (info: agencija SAFA).

Prema njegovim riječima, Izrael se nije sposoban suprostaviti palestinskom otporu, a ta agencija dodaje, kako je odlazak izraelskog ministra obrane politička pobjeda Gaze.

Zoran Meter: Sukobi u izraelskom državnom vrhu zbog primirja s Hamasom. Ostavka ministra obrane!

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like