TOP VIJEST: Putinov i Erdoganov triumf: svečanost završetka izgradnje podmorskog dijela „Turskog toka“

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je danas u Tursku, gdje s turskim čelnikom Recepom Tayyipom Erdoganom sudjeluje na zajedničkoj tursko-ruskoj svečanosti završetka izgradnje podmorskog dijela magistralnog plinovoda „Turski tok“ (dviju paralelnih cijevi).

Na velikoj svečanosti, upriličenoj u Istanbulu, Vladimir Putin je podsjetio kako je sporazum o izgradnji ovog plinovoda potpisan 10. listopada 2016. godine u Istanbulu, da je njegov naziv predložio turski predsjednik Erdogan, a da je samo dvije godine kasnije završen njegov najsloženiji  – podmorski dio.  U njegovoj izgradnji korištena je najsuvremenija tehnologija, uz najsloženije uvjete izgradnje na dubinama većim od 2 tisuće metara. Položeno je čak  1800 km cijevi, a sve to uz poštivanje najviših ekoloških standarda. Kroz prvu cijev tog plinovoda plin će se isporučivati za zapadni dio Turske, a kroz drugu u Južnu i Jugo-istočnu Europu, što će od Turske učiniti važan europski energetski hub, što će imati i veliku geopolitičku  važnost za Ankaru, kazao je ruski čelnik. Što se tiče kopnenog dijela plinovoda, nastavit će se radovi „udarničkom dinamikom“, kako bi se plinovod pustio u eksploataciju krajem 2019.g. Podsjetio je, također, da su on i Erdogan prije 13 godina svečano pustili u pogon prvi trans-crnomorski plinovod „Plavi tok“ s plinom za istočni dio Turske. Kroz njega se sada isporučuje više od polovice ukupnog ruskog plina namjenjenog turskom tržištu. Putin se zahvalio Erdoganu za iskazanu političku volju i hrabrost, kazavši, kako se u uvjetima rastuće konkurencije bez toga nikakvi projekti ne mogu  realizirati (tu je, i ne samo tu, Putin dobio snažne ovacije nazočne publike). Upravo u tome i leži temelj povjerenja, kazao je Putini i izrazio uvjerenje kako će ovaj projekt, kao i uspješna realizacija projekta prve turske atomske centrale Akkuyu koju gradi Rusija, biti zalog daljnje prijateljske i strateške suradnje dviju zemalja, kao i ruskog i turskog naroda.

Turski predsjednik Erdogan izjavio je kako će količina plina koji će godišnje prolaziti „Turskim tokom“ iznositi 31 milijardu m3, a da će najmanje polovica od toga biti namjenjena za europsko tržište. Dakle, „Turski tok“ nije važan samo za Tursku i njezine susjede, on je važan za čitavu regiju, kazao je Erdogan.

Cjelovite govore govore predsjednika Erdogana i Putina možete pogledati na videu ispod teksta (od 12. minute).

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like