TOP VIJEST: Rat u Nagorno Karabahu! Armenija proglasila ratno stanje i mobilizaciju. Ima mrtvih s obiju strana

Rano jutros, 27. rujna, Azerbajdžan je počeo intenzivne topničke napade na Nagorni Karabah, sporni teritorij pod nadzorom Armenije i većinski nastanjen armenskim stanovništvom, oko kojega su dvije zemlje već jednom vodile krvavi rat na razvalinama SSSR-a. Baku tvrdi kako taj teritorij međunarodno-pravno pripada Azerbajdžanu, dok Erevan tvrdi suprotno.

Zbog najnovijih događaja armenska vlada proglasila je ratno stanje i opću mobilizaciju, o čemu je priopćio premijer te zemlje Nikol Pashinyan, napisavši na svojoj facebook stranici slijedeće: „Nedavne agresivne izjave vodstva Azerbajdžana, velike zajedničke vojne vježbe s Turskom, kao i odbacivanje prijedloga Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti za provedbu monitoringa jasno ukazuje kako je ta agresija bila ranije isplanirana i da predstavlja veliku provokaciju protiv mira i sigurnosti u regiji.“

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev izjavio je kako je vojna operacija Azerbajdžana u Nagorno Karabahu odgovor na poteze protivnika: „Danas ujutro armenski vojnici iz nekoliko smjerova gađali su naša naselja, kao i naše vojne položaje iz različitog naoružanja, između ostalog i teškog topništva.“ Aliyev je govorio i o gubicima s azerbajdžanske strane uslijed tih napada, prenosi tamošnji medij Apa.az.

Prema armenskim izvorima uništena su dva helikoptera, tri tenka i tri bespilotne letjelice (dronovi) azerbajdžanske vojske, dok Baku priopćava o uništenju 12 armenskih višecjevnih raketnih sustava „Osa“. S obje strane ima gubitaka i u živoj sili.

U povodu upozorenja Faktografa obavještavamo čitatelje o sljedećem: Činjenica je da se ne zna tko je prvi počeo sukob u Nagorno Karabahu. Armenske vlasti tvrde da je to jutro Azerbajdžan započeo zračne i topničke napade, dok Azerbajdžan navodi kako je riječ o protuofenzivi kao odgovoru na vojnu provokaciju.

Kako su se borbe nastavile, tako je Armenija je proglasila vojno stanje i opću mobilizaciju, a vlasti u Azerbajdžanu su u nekim regijama najavile ratno stanje. Budući da brojke jedne strane pobijaju one koje dolaze s druge, nije sigurno koliko je dosad ljudi izgubilo živote u sukobima.





Komentari

komentar

You may also like