TOP VIJEST: Rusija bjelorusku oporbenjakinju Tihanovskayu stavila na međunarodnu tjeralicu!

Bjeloruska oporbena čelnica Svetlana Tihanovskaya, bivša predsjednička kandidatkinja na izborima 9. kolovoza, koja već dva mjeseca boravi na teritoriju EU i održava sastanke s dužnosnicima zemalja Unije koji ne priznaju Aleksandra Lukašenka za novog-starog predsjednika te zemlje –  danas je završila na ruskoj međunarodnoj tjeralici.  Ta je vijest objavljena na web stranici ruskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Bjelorusku prvu oporbenu damu traže zbog podignute kaznene prijave od strane državnog tužiteljstva Bjelorusije, zbog KD poziva na rušenje vlasti. Ona je nakon spomenutih izbora inicirala osnivanje oporbenog Kooordinacijskog vijeća za prijelaz vlasti. Trenutačno je 6 od 7 članova predsjedništva toga tijela (koje nama uporište u važećem ustavu te zemlje) uhićeno ili se nalazi izvan granice. Podsjećamo kako je Tihanovskaya odmah nakon izbora samostalno napustila Bjelorusiju, kako je rekla, u strahu za svoj život, i otišla u susjednu Litvu odakle nastavlja političku borbu.

Sudeći prema nedavno uvedenim, vrlo blagim sankcijama Zapada (i EU i SAD-a) prema Bjelorusiji (vidi poveznicu ispod teksta), koje se uopće niti ne odnose na samoga Aleksandra Lukašenka kojega čvrsto podupire i ruski predsjednik Vladimir Putin – podignuta optužnica ali i danas raspisana međunarodna tjeralica teško će pripomoći Svetlani Tihanovskoy u osiguranju skore svijetle političke budućnosti kada je u pitanju bjeloruska politička scena.

Zoran Meter o „plašljivim“ sankcijama EU protiv Bjelorusije!

 





Komentari

komentar

You may also like