TOP VIJEST: Rusija ne dopušta sukob Turske i Sirije; sirijska vojska preuzima američke baze!

Iznosimo najinteresantnije nove događaje s uzavrelog sirijskog terena, koji je od 9. listopada i pokretanja turske vojne operacije pod nazivom „Izvor mira“ opet u središtu međunarodne političke i medijske pozornosti.

Posebni predstavnik ruskog predsjednika za Siriju Aleksandar Lavrentev izjavio je kako nikakvog sporazuma između Moskve i Ankare oko turske vojne operacije na sjevero-istoku Sirije nije bilo.

„Ne. Mi smo uvijek pozivali Tursku na suzdržanost, uvijek smatrajući kako bilo kakva vojna operacija na sirijskom teritoriju nije prihvatljiva“, kazao je Lavrentev, odgovarajući na upit, postoji li između Rusije i Turske nekakav sporazum o spomenutoj vojnoj operaciji, o čemu je ranije izjavio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

„Sigurnost tursko-sirijske granice mora biti osigurana upravo dovođenjem sirijskih (vladinih) snaga uz čitavu dužinu granice. Zato mi nikada nismo istupali i podupirali ideju uvođenja, u tom smislu i turskih postrojbi, a da i ne govorimo o sirijskoj oružanoj oporbi“, izjavio je posebni predstavnik ruskog predsjednika za Siriju. Pritom je naglasio kako Rusija nikada neće dozvoliti vojni sukob između Turske i Sirije.

Podsjećamo kako je turski predsjednik Erdogan ranije izjavio kako se Rusija ne protivi pokretanju operacije „Izvor mira“ na sirijski grad Kobani. „Mi s Rusijom vodimo pregovore na vojnoj i diplomatskoj razini“, kazao je Erdogan.

Rusko Ministarstvo obrane danas je objavilo kako je sirijska vojska pod puni nadzor stavila grad Manbij, zapadno od Eufrata, kao i da ruski vojnici na terenu surađuju s Turskom oko stanja u regiji. „Ruska vojna policija nastavlja patroliranje na sjevero-zapadnoj granici okruga Manbij uzduž linije koja razdvaja sirijsku vojsku od turskih oružanih snaga, navodi MO.

Također rusko MO navodi kako su „američki vojnici napustili svoje baze u zoni naselja Dadat, sjevero-zapadno od Manbija, kao i u Umm-Mialu na granici Sirije s Irakom, a obje baze i naselja prešli su u ruke sirijske vojske.

Ovoj vijesti bismo dodali i one iz SAD-a, prema kojoj će Sjedinjene Države u potpunosti povući vojsku iz Sirije, osim iz baze At Tanf na tromeđi Sirije, Jordana i Iraka gdje bi trebao ostati manji broj američkih vojnika. Ostali bi se trebali dislocirati u bliskoistočnoj regiji. Pritom podsjećamo kako je broj američkih vojnika na sjevero-istoku Sirije bio između 500 i 1000, uglavnom vojnih specijalaca i instruktora. Sirijska vojska sada sve brže prelazi i zauzima teritorij na istoku zemlje, što su još do prije nekoliko dana sprječavale upravo kurdske postrojbe SDF, pod patronatom i po nalogu SAD-a. Dakle, u Siriji se uistinu događaju tektonske promjene.

Ove informacije koincidiraju s podacima i prosudbama iz jutrošnje analize na portalu Geopolitika News, koju možete pročitati na linku ispod teksta.

Zoran Meter: TRUMPU NEVAŽNO TKO ĆE SPASITI KURDE: „RUSIJA, KINA ILI NAPOLEON BONAPARTE“

Komentari

komentar

You may also like