TOP VIJEST: Putin uspio zaustaviti rat Armenije i Azerbajdžana u Nagorno Karabahu?

Nakon višesatnih pregovora u Moskvi između delegacija armenske i azerbajdžanske strane oko stabilizacije stanja u ratom zahvaćenom Nagorno Karabahu, usuglašene su mjere i usvojen dokument koji bi mogao utjecati da se prekine ovaj, za sada kratki, ali vrlo intenzivan i krvavi ratni sukob, koji prijeti širenjem na čitav Južni Kavkaz pa i šire, s nesagledivim geopolitičkim posljedicama s obzirom na uključenost brojnih vanjskih silnica.

Sukobljene strane u Moskvi su se dogovorile o prekidu vatre u zoni sukoba, a konkretni potezi bit će usuglašeni dodatno. Za to će biti potrebne konzultacije na razini vojnih institucija dviju zemalja. Evo što je zaključeno u Moskvi, na pregovorima koje je inicirao ruski predsjednik Vladimir Putin i koji je s tim ciljem u noći 8. listopada telefonski razgovarao s armenskim i azerbajdžanskim čelnicima:

1.    Objavljuje se o prekidu vatre od 12:00 sati 10. listopada 2020.g. s humanitarnim ciljem razmjene zarobljenika i tijela poginulih uz posredništvo i u skladu s kriterijima Međunarodnog Crvenog Križa;

2.    Konkretni parametri režima prekida vatre bit će usuglašeni dodatno;

3.    Azerbajdžanska Republika i Republika Armenija pri posredništvu supredsjedatelja Minske grupe OESS-a na osnovi temeljnih principa reguliranja pristupaju k pregovorima s ciljem skorog postizanja mirnog rješenja;

4.    Strane potvrđuju nezamjenjivost formata pregovaračkog procesa.





Nastavljamo pratiti stanje nakon ovog, prvog velikog koraka prema postizanju konačnog mira i rješenja problema oko Nagorno Karabaha.

 

Komentari

komentar





You may also like