TOP VIJEST: Rusko MO traži izmjenu zakona o ruskim granicama. Priprema za rat!

Rusiji su „dosadile“ NATO vježbe. Sve učestalije zveckanje oružjem na ruskim granicama od strane NATO saveza nedvojbeno djeluje i na porast nervoze u samoj Moskvi. Ali ne na način, odnosno s efektom kakvoga bi se željelo postići od strane inicijatora tih – sve rizičnijih vojnih vježbi s gledišta mogućeg izbijanja nepredviđenih incidenata, i s njima povezanim jačanjem ratničke retorike vodećih američkih generala i Pentagona u cjelini, i koji bi išao u smjeru ruskog geopolitičkog povlačenja i odustajanja od njihovih vanjskopolitičkih ambicija. Upravo suprotno! Ta nervoza dovodi do još većeg podizanja ruske razine izazova, bačenog prije svega SAD-u ( jer drugi igrači u ovoj velikoj igri posve su drugorazredni), o čemu svjedoči i ova vijest.

Ali prije nje podsjetio bih na izjavu ruskog ministra obrane Sergeya Shoygu od 5. rujna, kada se osvrnuo na sve češći ulazak američkih strateških bombardera u međunarodne zone uz ruski zračni prostor i izvođenje vježbi raketnih napada s velike udaljenosti, uključno i onih koji se odnose na modernizirano nuklearno naoružanje. Tada je Shygu izjavio kako je intenzitet primjene NATO zrakoplova na ruskim granicama povećan za više od 30% u odnosu na prethodnu godinu, a samo u kolovozu takvih je letova bilo oko 120. Osim toga, ruski je ministar jasno kazao kako se treba pripremiti za rat, a što se itekako uklapa u ratničku retoriku njegovog američkog kolege Marka Aspera, koji ovih dana iznova upozorava na američke strateške protivnike – gdje uz Rusiju naglasak redovito stavlja i na Kinu. Asper, također, vjeruje kako će američki partneri u svijetu stati uz američku odlučnost u obrani njihovih vrijednosnih načela i načina života.

U tim i takvim okolnostima danas je  iz Moskve prispjela slijedeća vijest:

Ministarstvo obrane Ruske Federacije uputilo je prijedlog za dozvolu ruskom vojnim zrakoplovstvu otvaranja upozoravajuće vatre i primjene bombi u smjeru kretanja tuđih vojnih brodova koji narušavaju ruske državne granice. Radi se o prijedlogu o izmjeni postojećeg Zakona o državnoj granici RF.

U njemu se predlaže, nakon riječi „upozoravajući hici“, unošenje pojašnjenja „za topnička i pješačka oružja“, kao i razumljivo napisano pojašnjenje o „upozoravajućem bombardiranju“, koje će se vršiti avionskim bombama po kursu plovidbe brodova-kršitelja ruske državne granice.

Postojeći zakon razmatra primjenu oružja za odbacivanje vojnog napada na teritorij Rusije. Prema njemu, prije primjene oružja ruska vojska mora jasno utvrditi postojanje namjere napada od strane prekršitelja ruske granice i tek onda prema njemu otvoriti upozoravajuću vatru. Pa iako će vojni analitičari vrlo lako znati o kakvoj se razlici u ovom prijedlogu dopune zakona od strane ruskog MO radi, u odnosu na sada važeći, navest ću i slijedeće:





Ruski stručnjaci danas navode, kako će u slučaju usvajanja ovoga prijedloga (što će se sasvim sigurno i dogoditi), ruska vojska imati pravo izvesti upozoravajuće napade  ne samo topničkim i pješačkim naoružanjem, već i zrakoplovnim bombama.

Promjene ovoga zakona jednostavno su ruska nužnost u kontekstu vremena: ne samo s obzirom na rastuću opasnost od izbijanja incidenata, već i zbog novih operativnih mogućnosti suvremenog naoružanja, u kojima presudnu ulogu mogu igrati ne više sati ili minute, kako je to bilo u nekim prijašnjim ratovima, već doslovno i sekunde.

Naravno, iluzorno bi bilo očekivati kako će ova najava ruskog MO utjecati na novonastalu praksu intenzivnijeg izvođenja vojnih vježbi NATO saveza tj. dovesti do njihovog smanjenja. Međutim itekako bi mogla smanjiti broj opasnih zalijetanja prema graničnim crtama zračnog ili pomorskog prostora Rusije a time i smanjiti mogućnost od izbijanje neželjenih  incidenata.





Ali sve ovo skupa samo jasno ukazuje koliko je ukupno degradirao današnji svijet, u svega nekoliko proteklih godina. Prije manje od jednog desetljeća o ovim stvarima, koje su sada zbilja, nitko od običnih ljudi nije mogao niti sanjati.

 

Komentari

komentar

You may also like