TOP VIJEST: Saudijska Arabija i Sirija kreću u obnovu suradnje

Saudijski medij Independent Arabia (neovisno o svom imenu taj je medij, zapravo, glasilo službene vlade u Rijadu) počeo je propagirati uspostavu veza Saudijskog Kraljevstva sa Sirijom predsjednika Bashara el-Assada, navode danas bliskoistočni mediji.

Pritom treba podsjetiti kako gotovo čitavo prošlo desetljeće ta najveća arapska monarhija ali i gotovo sve druge arapske zemlje bojkotiraju vladu predsjednika Assada, prekinuvši s Damaskom diplomatske odnose i izbacivši Siriju iz članstva u Arapskoj ligi još 2011.g., s početkom masovnih prosvjeda i sukoba u toj zemlji u kontekstu tzv. arapskog proljeća. Također treba naglasiti i kako su UAE samostalno obnovili rad svog diplomatskog predstavništva u Damasku još u prosincu 2018. g., što je bio prvi jasni signal nadolazećih promjena.

Posljednji događaji u Siriji i oko nje primorali su Rijad na ponovno razmatranje svoje politike prema toj zemlji. Prvo, Rusija je u tu zemlju aktivno ušla s namjerom da iz nje vojno više ne iziđe i to je fakt s kojim već svi računaju kao gotovom i nepromjenjivom činjenicom. Drugo, spomenuta najava također je i posljedica turske vojne intervencije na sjeveru Sirije, što sve do sada izaziva val nezadovoljstva u arapskom svijetu – uključno, i prije svega i u njegovim najvažnijim zemljama – Saudijskoj Arabiji, Egiptu i UAE.

Naslov u nedavnom članku spomenutog saudijskog medija „Damask uspostavlja razgovornu liniju sa Saudijskom Arabijom i UAE“, naglašava spomenutu namjeru te arapske monarhije. U njemu se govori kako je sirijski ministar komunikacija i tehnologije objavio vijest o ponovnom uključenju optičkog kabela između Damaska, Dubaija (UAE), Jordana i Saudijske Arabije. To je nazvao „bljeskom nade za (ponovno) rađanje sirijsko-arapske suradnje“. Isti medij navodi, kako je s tim ciljem Rijad 27. rujna dozvolio sirijskim kamionima prolaz kroz saudijski teritorij, što je Damask žurno pozdravio.

Sirijski zastupnik Ahmed Meri izjavio je kako „prepreku za uspostavu veza s arapskim zemljama stvara ne htjenje SAD-a za priznanjem legitimiteta vlade u Damasku u okviru američkih sankcija i zakona. Međutim, uspostava veza sa UAE šalje signal Arapskoj ligi o važnosti uloge UAE i Saudijske Arabije u borbi protiv turske opasnosti i nužnosti zbližavanja sa Sirijom radi formiranja arapskog saveza protiv turskog miješanja“.

Independent Arabia navodi kako se sirijska oporba protivi da arapske zemlje ponovo razmotre svoje odnose s režimom u Damasku u smislu njihove obnove. Umjesto toga oporba ih nastavlja pozivati na pritisak prema vladi Bashara Assada.
Ovoj vijesti dodao bih i još jedan bitan čimbenik, koji se u njoj ne spominje – a to je Iran. I dok Rusija nema nikakvih problema oko uspostave dijaloga između Damaska i Rijada s obzirom kako Moskva već posljednjih nekoliko godina aktivno gradi strateške partnerske odnose sa Saudijskom Arabijom u različitim sferama, slično onima s Turskom ili Iranom (samo puno sporije i opreznije s obzirom na snažan američki utjecaj na Rijad, koji, prije svega, ometa saudijsku stranu u bržem razvoju odnosa s Rusijom iako to Rijad i sam želi, jednako kao i s Kinom i Indijom), dotle Iran, kao najveći saudijski regionalni konkurent, sigurno neće sa simpatijama gledati na pokušaj normalizacije saudijsko-sirijskih odnosa.

S obzirom na veliku umiješanost snažnih regionalnih i globalnih silnica u gotovo nerazmrsivom sirijskom „gordijskom čvoru“, za očekivati je još mnoštvo različitih kombinacija, sklapanja i pucanja savezništava i polusavezništava na terenu i oko njega. Međutim, u svemu tome jedno je ipak nedvojbeno: vladavina Bashara Assada neće biti svrgnuta vojnim putom, a tko će ga sve u buduće, osim Rusije i Irana pokušati koristiti i s kakvim ciljem – tek ostaje za vidjeti.

 

Komentari

komentar

You may also like