TOP VIJEST: Senzacionalna izjava Lavrova: Rusija može prekinuti sve razgovore s EU

Nakon što je jučer njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas na svom tvitu napisao kako su vrijednosti EU javno poznate i kako je Rusija ona strana koja će ubuduće trebati poduzeti korake i prihvatiti te vrijednosti ukoliko želi suradnju s EU, pritom najavivši i zajedničko uvođenje novih sankcija EU protiv Rusije zbog trovanja Alekseja Navalnog, nije trebalo dugo čekati odgovor njegovog ruskog kolege Sergeya Lavrova. On je stigao još jučer, a bio je sve samo ne blag i susretljiv, ako je to uopće i bila Maasova intencija.

Ruski šef diplomacije ovu je izjavu njemačkog ministra označio potpuno neprihvatljivom, kao i potvrdom daljnjeg nerazumIjevanja Rusije od strane Europe i ne pristajanja na ravnopravan dijalog, bez nametanja bilo kakvih preduvjeta s visine i bez međusobnog uvažavanja. Lavrov je pritom podsjetio i kako je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nedavno izjavila kako je bilo kakav geopolitčki dijalog između EU i Rusije nemoguć uz sadašnju rusku vlast. Šef ruske diplomacije tu je izjavu, u prenesenom smislu označio kapljom koja je prelila čašu ruskog strpljenja i svih ponižavanja koje trpi – poput ove oko afere Navalny, te kazao kako je Rusija čak i „spremna na privremeni prekid svih razgovora s Europskom unijom“.

Radi se, sasvim sigurno, o jednoj od najjačih političkih izjava ruskog šefa diplomacije uopće, ili barem kada su u pitanju odnosi na relaciji EU-Rusija.

To je bilo jučer, a već danas je Sergey Lavrov dao veliki intervju ruskim medijima (dio kojega smo već i prenijeli na ovom portalu, a odnosio se na rusko-turske odnose), iz kojega ćemo prenijeti one njegove dijelove koji se tiču odnosa Rusije i EU.

Lavrov je kazao kako Moskva nije obvezna očitovati se pred Bruxellesom za svoje postupke jer Rusija ima svoj Ustav i zakone. Lavrov jedva vidi mogućnost za dobre odnose između Rusije i EU u bliže vrijeme, ali, kazao je, Moskva je spremna za njihovu obnovu na ravnopravnoj osnovi. „Gospodarski interesi moraju se očuvati. Ekonomski operateri moraju sami odlučivati što im je korisno. Ali trčati i ponižavati se – niže je od našega ponosa…. Nama govore kako nismo dorasli biti geopolitički partner Europske unije, kao što je nedavno izjavila Ursula von der Leyen. … Nadam se kako će razum prevladati. Ali mi toga razuma, na žalost, ne vidimo“, kazao je Lavrov, i dodao, kako se EU „ne može nositi s rusofobskom manjinom“ i da zato blokira razvoj odnosa. Lavrov je kritizirao Njemačku riječima, da niz analitičara i politologa bliskih njemačkoj vladi njoj sada predlažu odustajanje od strateških zamisli u odnosu partnerstva s Rusijom, što govori o promjeni težnji u vladajućoj eliti. „Promatrat ćemo kako će se to odražavati u praktičnoj politici, ali je za sada praktična politika vođa EU, uključno i Francusku i Njmačku, na žalost, ne previše optimistična“, izjavio je Lavrov. Pri tom je kazao kako je Pariz više zainteresiran za očuvanje odnosa s Moskvom.

Sergey Lavrov je izjavio dalje, kako je sinoć telefonski razgovarao sa šefom diplomacije EU Josepom Borrellom, koji je, „kao čovjek iskusan i prekrasno razumije kako je bez Rusije vrlo teško rješavati brojna pitanja od interesa Europske unije“.
Reagirajući na vijesti o uvođenju novih proturuskih sankcija od strane EU zbog afere Navalny, Lavrov je izjavio kako će Rusija odgovoriti identično, što je uobičajena diplomatska praksa.

Ali ovdje bih naglasio slijedeće:

ukoliko je vjerovati pojedinim ruskim medijima, nove proturuske sankcije, koje EU treba usvojiti danas, smanjene su, vjerovali ili ne – s početno planiranih 9 na 5 osoba iz Rusije koje bi trebale doći pod njihov udar. Navodno se o tome još samo čeka objava u službenim novinama EU.

Ako je to tako, sa sigurnošću možemo reći ili da je EU „tigar od papira“, ili da, jednostavno, pod snažnim američkim pritiscima Bruxelles i glavne EU metropole (Berlin i Pariz zajednički su EU predložili novi paket proturuskih sankcija)  kalkuliraju i fingiraju svoju strogoću prema Moskvi. Dovoljno je, naime, podsjetiti, kako se još do nedavno, kao jedna od ozbiljnih mogućnosti za sankcijski odgovor EU protiv Rusije zbog navodnog ruskog trovanja Alekseya Navalnog, spominjalo odustajanje od dovršetka izgradnje ruskog baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2. Međutim, to je pitanje proteklih dana jednostavno u tišini iščezlo s javne scene i dnevnoga reda u razgovorima šefova diplomacija zemalja EU oko modaliteta novih proturuskih sankcija. Je li jučerašnje upozorenje Sergeya Lavrova o mogućem prekidu svih razgovora Rusije s EU u tome imalo ulogu, ili je i ta izjava samo dio eventualnog šireg europsko-ruskog „igrokaza“ pred ratobornom američkom vanjskom politikom ostaje tek za vidjeti (jer i Njemačka samostalno još može donijeti odluku od odustajanja od spomenutog plinovoda).

Ali više ništa u ovome svijetu, koji se pred našim očima urušava i iz temelja mijenja nije isključeno, pa niti spomenute kombinatorike, koje, prema nekima, vjerojatno puno prije spadaju u sferu znanstvene fantastike.

Komentari

komentar
You may also like