TOP VIJEST: Sirijska vojska ušla u grad Manbij! Je li Erdogan na to pristao?

Sirijska vojska ušla je u grad Manbij na sjeveru zemlje, na zapadnoj obali rijeke Eufrat, i time preduhitrila ranije najavljivani turski vojni ulazak u taj grad. Grad je, inače, do sada bio u rukama kurdskih postrojbi YPG, koje su surađivale sa SAD-om i koje su ga, kao većinski arapski grad, 2015. g. oslobodile od džihadista „Islamske države“.

Vijest je objavio glavni stožer sirijske vojske. „Polazeći od obveze vojske i oružanih snaga i kao odgovor na poziv stanovnika Manbija, glavni stožer vojske i oružane snage objavljuju, kako je vojska ušla u Manbij i nad njim podigla stijeg Sirijske Arapske Republike“, citirala je riječi glavnog stožera sirijska državna televizija.

Prethodno su se, u petak, 28. prosinca, snage sirijskih Kurda YPG obratile sirijskoj vladi s pozivom za uspostavu nadzora nad zonama koje napuštaju njihove postrojbe, u osnovi, nad gradom Manbijom, i zaštite ga od turskog vojnog upada.

Turski predsjednik Erdogan ranije je izjavio kako je Ankara spremna početi vojnu operaciju u Manbiju protiv snaga sirijskih Kurda, ukoliko ih SAD od tamo ne povuku. Kasnije je izjavio kako je odgodio početak vojne operacije u Siriji nakon telefonskog razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, održanog 14. prosinca, nakon kojeg je Trump i donio odluku o povlačenju američke vojske iz Sirije.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like