TOP VIJEST: Trump: Pentagon ne želi ništa doli beskonačne ratove!

Američki predsjednik Donald Trump snažno zaoštrava retoriku prema Pentagonu (o tome svjedoči i vijest koju smo danas objavili, vidi poveznicu ispod teksta). Kako se sve više zahuktava predizborna kampanja u SAD-u, sve se više „odbacuju maske“ i stvari nazivaju svojim imenom. Naravno, pritom ne izostaju niti neistine i podmetanja od strane međusobno suprostavljenih tabora. Ali  ovoga puta zadržat ćemo se na sinoć izrečenim riječima čelnika Bijele kuće Donalda Trumpa, koje predstavljaju jednu od njegovih najsnažnijih kritika, ikada upućenih američkom Ministarstvu obrane.

Trump je, na sinoć održanoj medijskoj konferenciji u Bijeloj kući, kazao, ni manje ni više, nego, kako vodstvo američkog Ministarstva obrane ne želi „ništa drugo, osim voditi ratove“, da bi omogućilo bogaćenje korporacija koje se bave proizvodnjom oružja i vojne tehnike. „Ne govorim da vojnici (iz vrha struktura Pentagona) mene vole, ali (obični) vojnici me vole. Šefovi u Pentagonu, vjerojatno – ne, zato što oni ne žele ništa drugo, osim kako voditi ratove, da bi sve te prekrasne kompanije, koje proizvode bombe, zrakoplove i sve ostalo, bile sretne“, kazao je Trump. Dodao je, kako SAD pod njegovim vodstvom „izlaze iz beskonačnih ratova“. Pritom je kritizirao svoga protukandidata Joe Bidena , kazavši, kako je ovaj, kao bivši potpredsjednik SAD-a u vrijeme Obamine administracije, slao „američku mladež boriti se u tim suludim, beskonačnim ratovima“. Pohvalio je vlastitu politiku, kazavš,  kako je ona dovela do potpunog uništenja terorističke organizacije „Islamska država“ u Iraku i Siriji. „Mi smo uništili 100% kalifata ISIL“, kazao je Trump.

Pa iako nekome mogu biti vrlo čudne ovako snažne Trumpove kritike, upućene Pentagonu, poglavito ako njegovu politiku promatraju kroz prizmu potpisivanja nikada unosnijih ugovora o izvozu američkog naoružanja diljem svijeta, za što je upravo on najviše i zaslužan svojom „tvrdom“ vanjskom politikom (uključno i onoj prema NATO savezu, kroz inzistiranje na nužnosti povećanja financijskih izdataka za tu organizaciju od strane europskih članica), Trumpova vanjska politika itekako se razlikuje od Pentagonovih ciljeva (i dosadašnjih ciljeva Demokratske stranke) o kojima je Trump, zapravo, kazao istinu – radi se o beskonačnim ratovima koji pogoduju interesima velikih korporacija. Trump, međutim, radi to isto – pogoduje moćnom američkom vojno-industrijskom kompleksu, ali na posve drugi i, kako smatra (a u čemu je u potpunosti u pravu), američkim interesima puno prihvatljiviji i korisniji način: povlačenjem američkih vojnika iz stotina milijardi dolara skupih ratova diljem svijeta posljednjih desetljeća (koji su odnijeli na tisuće života američkih vojnika), a sve to za minimalne ili nikakve geopoltičke probitke. Neovisno o tim skupim i krvavim američkim ratovima, na globalni geopolitički vrh, kao američke suparnice, izdigle su i Kina i Rusija (bez da to isto čine), Iran se oporavio, Turska osilila u svojim geopolitičkim ambicijama, Sjeverna Koreja i dalje neometano bilda svoje nuklearne mišiće i td., i td.. Trump, zato, na mjesto američkih vojnika, čije živote želi sačuvati, isto kao i novac iz državnog proračuna, želi postaviti vojnike iz SAD-u odanih zemalja, zauzvrat im isporučivši (naravno, po punoj cijeni) najsuvremenije vrste američkog naoružanja čime osigurava interese gore spomenutih američkih kompanija i moćnih političkih lobija koji iza njih stoje (kojih je, vjerojatno, i on sam dio). Pritom te zemlje (to se sada najbolje ogleda na Bliskom istoku po pitanju zajedničke protuiranske politike arapskih zaljevskih monarhija i Izraela) moraju osigurati ključne američke političke interese, a zauzvrat će im Washington, osim oružja, pružati i svu logističku i obavještajnu potporu. Svakako, vrlo logično i dobro zamišljeno od strane Trumpa i stratega koje on predvodi.

Koliko će se planirani američki geopolitički ciljevi u praksi moći osigurati bez aktivnog sudjelovanja američkih vojnika tj. isključivo tuđim rukama (bolje reći, tuđom krvlju) ostaje za vidjeti, ali je već i sada sigurno kako vojno-industrijski kompleks i u takvoj vanjskoj politici Washingtona sigurno neće propasti. Štoviše! Smiješi mu se itekako dobra perspektiva jer će se sve zemlje sada još više početi naoružavati (to je već i u tijeku), svjesne, kako su u konačnici prepuštene same sebi.  SAD za tuđe interese više ne namjeravaju prolijevati krv vlastitih vojnika, osim u slučaju izrazite kompatibilnosti pojedinih interesa s ponekim zemljama i kada se ništa neće smjeti prepustiti slučaju. Drugim riječima, SAD će, kao i sve ostale zemlje svijeta, ubuduće ratovati kada na to budu iz ovih ili onih razloga primorane. Zamisli su jasne, ostaje za vidjeti realizacija. A to će biti moguće – samo u slučaju nove Trumpove izborne pobjede.

Trump našao zamjenu za šefa Pentagona Marka Espera?





 

Komentari

komentar





You may also like