TOP VIJEST: Turska dovlači tenkove na granicu s Grčkom!

Turska vojska prebacuje tenkovske postrojbe prema granici s Grčkom. Kako navodi turska agencija IHA, dva konvoja s labudicama, na kojima se nalazi 40 tenkova, krenula su iz zone Reihanl, u turskoj regiji Hatai na granici sa Sirijom, prema regiji Edrine – na granici s Turskom, gdje će se tenkovi prebaciti vlakom.

Međutim, agencija Anadolu, priopćila je, pozivajući se na svoje izvore, kako se radi o planiranoj dislokaciji postrojbi Druge armije turske vojske, i da vijest o prebacivanju vojne tehnike na granicu s Grčkom nije istinita.

Tursko Ministarstvo obrane još nije komentiralo ova priopćenja.

Sve se ovo odvija u vrijeme krajnje zaoštrenih grčko-turskih odnosa, ali i odnosa na relaciji EU-Turska s obzirom kako je Bruxelles u njihovom sporu zauzeo čvrst progrčki i prociparski stav, što je i očekivano s obzirom kako se radi o državama-članicama EU. Međutim, problem, koji se u glavnini temelji na teritorijalnim sporovima u akvatoriju istočnog Sredozemnog mora, dodatno usložnjavaju i krajnje loši odnosi između Francuske i Turske (prije svega po pitanju Libije) i snažno svrstavanje Pariza na stranu Atene, s kojom izvodi i zajedničke vojne vježbe u spornim vodama oko Krete i Cipra – s jasnom porukom Ankari. Također, čitav problem usložnjava i činjenica da je Turska, poput spomenutih dviju članica EU, važna članica NATO saveza. A kakav je to savez, kada njegove članice, umjesto suradnje i povjerenja, jedna drugu počinju gledati preko