TOP VIJEST: Turska: ovaj grčki potez može postati razlog za rat!

Turska vlada osudila je grčke najave proširenja granica svojih teritorijalnih voda u Jonskom moru sa 6 na 12 morskih milja. Prije toga grčki premijer Kyriakos Mitsotakis izjavio je kako je Grčka o tome već izvijestila Italiju i Albaniju.

Ankara će poduzeti sve nužne mjere za zaštitu svakog kvadratnog centimetra svojih voda u Sredozemnom moru. Nastojanja Grčke za proširenje teritorijalnih voda sa 6 na 12 morskih milja Ankara neće priznati. Taj potez može postati razlog za vojni sukob“, izjavio je turski potpredsjednik Fuat Oktay u intervjuu za agenciju Anadolu. Turska neće ići na ustupke, dodao je turski dužnosnik.

Podsjećamo: u kolovozu su naglo eskalirali grčko-turski odnosi zbog sporova oko razgraničenja u akvatoriju istočnog dijela Sredozemnog mora, i oko tamošnjih nalazišta ugljikovodika –prije svega prirodnog plina. Jučer su se pojavile i prve informacije o mogućem uvođenju protuturskih sankcija od strane EU, o čemu bi se trebalo raspravljati na idućem summitu  EU na vrhu, u drugoj polovici rujna. Već ranije je EU povjerenik za vanjske poslove i sigurnost Joesp Borell izjavio kako ne isključuje uvođenje sankcija protiv Turske ukoliko ne dođe do postizanja sporazumnog rješenja problema.

S druge strane Ankara optužuje Grčku i Cipar da koriste svoje članstvo u EU za nametanje svojih isključivih interesa, a na što Turska nikada neće pristati. Istodobno optužuje i Francusku da potiče Grčku na nerazumne poteze, dajući joj za to vlastito pokriće. Tursko MVP je 27. kolovoza naglasilo kako Francuska ne ulazi u sastav država-jamaca sporazuma iz 1960. godine o Cipru, zbog čega je bilo kakva privremena ili dugoročna dislokacija njezoinog zrakoplovstva na tom otoku nezakonita. Navedeno je kako Pariz potiče Atenu i ciparske Grke na sukob s Ankarom, kao i to , da su, „bilo kakvi potezi, koji ignoriraju interese Turske i turske zajednice na Cipru, osuđeni su na propast“.

Dakle, stanje je i više nego složeno, tim prije što se radi i o najbitnijim članicama NATO saveza na njegovu južnom krilu.

Geopolitika News intenzivno prati ovu visokorizičnu krizu i o njoj izrađuje i objavljuje redovite komentare i analize (pogledaj poveznicu ispod teksta).





Z. Meter: Vojne vježbe „EU kvarteta“ u Sredozemlju – demonstracija snage Turskoj

 





 

Komentari

komentar

You may also like