TOP VIJEST: U Idlibu, u napadu sirijske vojske poginulo 6 turskih vojnika

U sukobu sa snagama sirijske vojske u sjevero-zapadnoj regiji Idlib poginulo je šest turskih vojnika, priopćilo je u pnedjeljak tursko Ministarstvo obrane.

„Jedan naš vojnik i jedan civilni suradnik ranjeni prilikom intenzivnog topničkog napada na naše postrojbe, upućene u Idlib s ciljem sprječavanja sukoba, neovisno o liječničkim naporima umrli su. Time broj poginulih iznosi šest osoba“, priopćilo je tursko MO.

Podsjećamo: prošli je tjedan turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio kako Ankara neće ostaviti bez odgovora  napade sirijske vojske, i da se operacija turske vojske u Idlibu nastavlja.

Radi se o razmještenim turskim vojnicima na nekoliko nadzornih točaka u toj regiji, sukladno sporazumu Moskve i Ankare iz listopada 2018.g., o mirnom riješenju pitanja tzv. zone deeskalacije Idlib. Ono je uključivalo povlačenje islamističkih snaga i njihovog teškog naoružanja s vanjskih rubova te regije u dubinu od 15-20 kilometara, kako bi se sprječili njihovi napadi na sirijske snage stacionirane izvan te zone i za što je odgovornost preuzela turska strana. Međutim, do toga u stvarnosti nije došlo te je sirijska vojska, nakon brojnih upozorenja kako će sama uspostaviti ustavno-pravni poredak u toj regiji, u prosincu prošle godine krenula u prve ofanzivne operacije, koje su krajem siječnja intenzivirane i u kojima je ona oslobodila niz snažnih i ključnih uporišta islamističkih organizacija na istoku i jugu regije Idlib, kao i na zapadu i jugo-zapadu susjedne regije Aleppo.

Ankara je sa svoje strane posljednjih tjedana često upozoravala na oštar odgovor ukoliko napadima sirijske vojske budu izloženi i turski vojnici u Idlibu. A čini se kako se upravo to i dogodilo. Stanje se tim više usložnjava jer sirijskim kopnenim operacijama u Idlibu pomažu ruski vojni zrakoplovi stacionirani u toj zemlji.
Komentari

komentar

You may also like