Top vijest: U SAD-u policija pucala u afroamerikanca: slijedi verzija „George Floyd 2“?

Sjedinjene Države upravo dobivaju moguću „novu verziju“ od policije 25. svibnja ubijenog afroamerikanca Georgea Floyda. I ne samo da dobivaju njegovog „dvojnika“ kada je u pitanju slična životna sudbina s obzirom na metodu policijskog uhićenja tj.prekoračenja ovlasti pri uporabi sile, već dobivaju i  mogući nastavak eskalacije sigurnosnog stanja kroz proteklih mjeseci toliko naglašavanu borbu za rasnu ravnopravnost, koja je nerjetko poprimala i vrlo nasilan karakter po imovinu i živote ljudi. Evo o čemu se radi:

Jacobu Blakeu, afroamerikancu iz grada Kenosha u saveznoj državi Wisconsin, policajci su više puta pucali u leđa i to u trenutku kada se on već predao u autu, navodi lokalni medij Kenosha News. Blake je prebačen u lokalnu bolnicu, u odjel za intenzivno lijećenje, a njegovo je stanje ocjenjeno teškim. Incident se dogodio u nedjelju, u drugom dijelu dana, kada je Blake, prema navodima navedenoga medija, želio razdvojiti dvije ženske osobe koje su se svađale. Navodi se kako su na početku policajci protiv njega uporabili elektrošoker, a Blake je bio nenaoružan. Taj je medij objavio i video na kojemu se vidi kako policajci Blakeu pucaju u leđa u trenutku kada je on želio sjesti u terenac (SUV) sive boje.

Nakon objave toga videa, na veče, 23. kolovoza, više stotina ljudi izišlo je na ulice Kenoshija, tražeći odgovornost policijskih službenika. Prosvjed je postao nasilan te je nekoliko policijskih automobila zapaljeno, a prozori na zgradi lokalne uprave razbijeni. Za razbijanje prosvjednika policija je primjenila suzavac, dok je u gradu proglašen policijski sat.

Razlozi, zbog kojih je policija na Blakea otvorila vatru, još su uvjek nepoznati, dok su policijski službenici koji su sudjelovali u njegovu uhićenju poslani na prinudni odmor.

 

Komentari

komentar





You may also like