TOP VIJEST: UVEDENE CARINE! Počinje oštra faza trgovinskog rata

Kao što je Donald Trump u nedjelju i najavljivao, SAD su povećale carine na uvoz kineskih proizvoda na iznos od 200 milijardi dolara. Time je američko-kineski trgovinski rat ušao u oštru fazu!

Carine će biti povećane s 10 na 25%. Iako je primjetan pad na financijskim tržištima, reakcija na ovu vijest još je relativno suzdržana, barem u prvim minutama. Čini se kako se čeka, hoće li se sporazum između SAD-a i Kine u međuvremenu postići (pregovori traju još i današnji dan), a uvedene carine možda povući. Trump, jednostavno, u punom obujmu koristi instrument pritiska na kinesku pregovaračku delegaciju, na čelu s potpredsjednikom vlade Liu He, koja od jučer boravi u Washingtonu. A jednim od elemenata američkog pritiska na Kinu Geopolitika News smatra i najnoviji Trumpov pokušaj približavanja Rusiji (nakon Trumpovog neočekivanog telefonskog poziva Putinu u prošli petak, i održanog, ali i najavljenog novog sastanka Pompeo-Lavrov u Sočiju 14. svibnja), što se Kini nikako ne bi svidjelo. Naime, nakon što je službena američka istraga nedavno odbacila sumnje u Trumpovu protuzakonitu suradnju s Rusima, Trump ima puno veći manevarski prostor bez obzira što će ga demokrati i dalje napadati za izdaju i sl. – ali to je sada već jako otupljena oštrica protu-Trumpovoga mača.

S druge strane zapadni mediji javljaju kako je jučerašnji dan pregovora prošao bez rezultata, a informacija o bilo kakvom napretku nije bilo. Trump je, istina, na svom tvitu napisao kako je dobio pismo od kineskog predsjednika Xi Jinpinga s pozivom na zajednički rad. Ali to je napisano šlampavo, kako to obično i biva, pa se iz toga, zapravo, ništa ozbiljno i ne da iščitati.

„On je jednostavno meni napisao lijepo pismo, tek što sam ga dobio, i moguće, ja ću s njim telefonski razgovarati, ali, pogledajte, mi imamo dvije različite alternative, u našoj zemlji su fantastični uspjesi. Naša je alternativa odlična, o njoj ja govorim godinama. Mi ćemo od Kine dobivati više od 100 milijardi dolara godišnje“, napisao je Trump.

Nakon ovih riječi burzovni indeksi i aktivi sirovina odbili su velike gubitke. Ali, sada se, kako smo i naveli, počinje pojavljivati negativna dinamika.

Podsjećamo: prošli je tjedan Trump, po svih neočekivano, izjavio, kako će u petak, 10. svibnja, carine na kineske proizvode biti povećane. To je bilo poput „groma iz vedrog neba“ budući da je on (ali i ostali pregovarači) tjednima tvrdio kako pregovori idu u dobrom smijeru, pa čak i najavljivao datume mogućeg susreta s kineskim predsjednikom i njihovo potpisivanje konačnog trgovinskog sporazuma.
Međutim, kako što smo to i jučer pisali, smatramo, kako dok god pregovori traju nada za dogovor uvijek postoji. Zato, neovisno o današnjem startu novih američkih protukineskih carina, i dalje ostavljamo mogućnost za američko-kineski sporazum, iz jednostavnog razloga – on je potreban objema stranama. Trumpovu taktiku možemo shvatiti: ona odgovara profilu iskusnog biznismena, što on i je, koji će, eventualno postizanje trgovinskog sporazuma znalački pretvoriti u svoju veliku političku pobjedu, nužnu za njegov uspjeh na idućim predsjedničkim izborima u SAD-u slijedeće godine. S druge strane, uopće ne treba sumnjati kako će i Kina, poput Trumpa, eventualni sporazum „za domaće potrebe“ označiti vlastitom pobjedom, jer su, već s Amerikancima ranije usuglašene stavove o brojnim pitanjima iz budućeg sporazuma (ako je vjerovati jučerašnjim informacijama Reutersa – vidi poveznicu ispod teksta) uspjeli vratiti na početak i za pregovaračkim stolom tražiti po sebe povoljnije uvjete. A sam američki pristanak na nastavak pregovora nakon tog kineskog, potpuno neočekivanog udarca, jasan je znak da i Trump istinski želi i treba ovaj sporazum, jer bi u protivnom američka delegacija demonstrativno prekinula sve daljnje razgovore (a veliku ljutnju i čuđenje zbog kineskog poteza otvoreno je pokazala!).

Dakle, pričekajmo barem završetak današnjega dana, iako, sve da do dogovora danas i ne dođe a nove se carine i posljedične kineske protu-carine na američke proizvode počmu primjenjivati, to uopće ne znači kako se pregovori neće nastaviti i da se sporazum ne može postići u bilo koje vrijeme. Međutim, ako se čitava stvar nastavi dodatno otezati (podsjetimo, Trumpov, u prosincu zadani „ultimatum“ Kinezima za postizanje sporazuma istekao je još 1. ožujka , dakle – davno!) sve se može dodatno zakomplicirati, jer i današnji start novih sankcija, zapravo, predstavlja ulazak u oštru fazu američko-kineskog trgovinskog rata, koji ne može ostati bez posljedica na ukupnu svjetsku ekonomiju.

Osim toga, uopće nas ne bi smjelo iznenaditi niti da sve uistinu propadne, imajući u vidu veliku geopolitičku bitku tj. globalno američko-kinesko suparništvo. A globalna kriza, koja bi snažno uzdrmala svjetsko gospodarstvo, za Washington je možda i posljednja opcija za pokušaj očuvanja globalne dominacije, s obzirom da se on u kaotičnim uvjetima najbolje snalazi jer ima i najveću financijsku moć  i najveći utjecaj na svjetske financijske institucije još od završetka Drugog svjetskog rata. Ali veliki bi to rizik bio i po same Sjedinjene Države jer su se stvari u svijetu u međuvremenu dramatično promijenile. Trumpova administracija neočekivano je brzo „uspjela“ po SAD obnoviti stara i stvoriti nova neprijateljstva diljem svijeta, pa je vrlo teško prognozirati konačni rezultat jedne takve – nove globalne bitke.

Trump objavio o propasti trgovinskog sporazuma s Kinom

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like