PRATIMO UŽIVO: Tri ukrajinska vojna broda zadržana u ruskim teritorijalnim vodama, ima ranjenih

– ukrajinski vojni brodovi su zadržani uz primjenu oružja od strane ruskih pograničnih službi i vojske, ima ranjenih;

– Ukrajina će u ponedjeljak proglasiti izvanredno stanje;

– ukrajinski predsjednik razgovarat će s glavnim tajnikom NATO saveza.

Tri ukrajinska vojna broda jutros su, u 7:00 sati, presjekli morsku granicu na Crnom moru i ušla u rusko teritorijalno more, te se najvećom brzinom kreću prema Kerćinskom tjesnacu!

„Provokacijske aktivnosti tri ukrajinska vojna broda u ruskim teritorijalnim vodama traju već peti sat. Njihov je cilj jasan: izazvati konfliktnu situaciju u toj regiji“, izjavio je Središnji operativni sustav ruskog FSB-a. U 11:30 sati iz ukrajinske luke Berdjansk isplovile su još dvije oklopne topovnjače, a pogranična služba FSB-a čini sve kako bi presjekla nezakonite aktivnosti ukrajinske strane, navodi se u priopćenju.

Ukrajina je prethodno optužila rusku stranu za sudar tegljača, zbog kojega je na jednom brodu oštećen glavni motor.





Potpredsjednik krimskog parlamenta Efrim Fiks izjavio je kako se Kijev „mora strogo pridržavati ruskih zakona i međunarodnih pravila za plovidbu prema obalama Krima i Kerčinskog prolaza“. „Ja mislim, kako će oni dobiti po zubima i na tom će se sve završiti. Nitko se ne može igrati s Rusijom“, kazao je krimski političar.

Ruski državni vrh još se uvijek nije oglasio o ovom opasnom incidentu. Međutim, pojedini ruski analitičari iznose svoje ocjene novonastale radikalizacije stanja, a uglavnom se svi slažu kako je zapovjed za ove akcije ukrajinskih brodova osobno dao predsjednik Petro Poroshenko. Naime, njegova je popularnost u zemlji, u ozračju nadolazećih izbora, pala na najnižu razinu, smatraju oni, te mu je nužan opasan incident s Rusijom kako bi proglasio izvanredno stanje i na taj način odgodio izbore i do daljnjega sačuvao vlast. Neki od analitičara navode kako Poroshenko više ne uživa potporu SAD-a i da je njima nužan radikalniji ukrajinski čelnik koji će u Srednjoj i Istočnoj Europi otvoriti krvavi vojni sukob. U tom smislu navode kako Sjedinjene Države vode razgovore i s ukrajinskom političarkom i bivšom predsjednicom vlade Juliom Timoshenko, koja oštro kritizira aktualnu vlast u Kijevu, najviše samog predsjednika.

Nastavit ćemo pratiti novonastalo opasno stanje u zoni krimskog poluotoka.





14:50: Raste napetost! Kerčenski prolaz, koji povezuje Crno i Azovsko more, zatvaren je za prolaz trgovačkih i putničkih brodova, izjavio je direktor ruske tvrtke „Krimske morske luke“ Aleksei Volkov i dodao, kako je ta odluka donesena zbog sigurnosnih razloga.

Podsjećamo: Azovsko more je tzv. unutarnje more koje dijele Rusija i Ukrajina. Zbog takvog statusa, u njega ne mogu uplovljavati vojni brodovi drugih zemalja. Kijev je nedavno najavio kako je „zbog ruske aneksije Krima“ potrebno ponovo razmotriti sporazum s Rusijom po pitanju plovidbe tim morem i da namjerava na svom dijelu obale Azovskog mora izgraditi svoju vojno-pomorsku bazu. Ukrajina također smatra da u to more mogu uplovljavati i brodovi NATO saveza. Međutim, teško je vjerovati da će se to dogoditi i da bi Rusija mirno promatrala prolazak NATO-ovih brodova ispod tek nedavno izgrađenog velikog mosta koji povezuje krimski poluotok s ruskim kopnom na istočnoj strani Kerčinskog prolaza.

Fotografija zatvaranja ulaza u Azovsko more s ruskim teretnim brodovima.

16:10: Ruski vojni zrakoplovi Su-25 počeli su patrolirati nad zračnim prostorom u zoni Kerčinskog prolaza, objavila je ruska agencija RIA Novosti.

Su-25, arhivski snimak

01:00 Ruski FSB priopćio je kako su tri ukrajinska vojna broda, koja su jučer u jutro uplovila u ruske teritorijalne vode i kretala se prema Kerčinskom prolazu zadržana od stane ruskih brodova iz sastava pogranične službe FSB-a i Crnomorske flote. Nakon što su oko 19 sati ukrajinski brodovi ponovo pokušali izvršiti nezakonite aktivnosti unutar ruskog teritorijalnog mora, a nakon što nisu reagirali na zahtjeve ruskih pograničnih službi da se odmah zaustave, izvršili su opasan manevar, navodi se u istom priopćenju.

„S ciljem prinudnog zaustavljanja ukrajinskih vojnih brodova primjenjeno je oružje. Kao rezultat, u teritorijalnim vodama RF zadržana su sva tri broda ukrajinskih pomorskih snaga. Trojici ranjenih ukrajinskih vojnika pružena je medicinska pomoć. Opasnosti po njihove živote nema“, stoji u službenom priopćenju ruske strane.

Zbog nezakonitog prelaska državne granice RF podignute su kaznene prijave, a zadržani brodovi bit će dovezeni u luku Kerč na krimskom poluotoku.

01:10 Ispred zgrade ruskog veleposlanstva u Kijevu počeo miting, prosvjednici na zgradu bacali dimna sredstva. Policija sprječila palež. Cca kilometar dalje od zgrade veleposlanstva zapaljeno je rusko diplomatsko vozilo.

02:00 Ukrajinsko Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost na kasnovečernjem zasjedanju, sazvanom zbog incidenta u Kerćinskom prolazu, glasalo je za uvođenje izvanrednog stanja na teritoriju čitave države na rok od 60 dana. Prijedlog predsjednika tog Vijeća Oleksandra Turchinova podržao je i predsjednik države Petro Poroshenko, koji je pozvao zastupnike ukrajinske Rade (parlamenta) na razmatranje ovog prijedloga na zatvorenoj sjednici, koja bi se trebala održati u ponedjeljak, 26. studenog, u 16:00 sati po lokalnom vremenu.

Predsjednik Poroshenko je izjavio kako uvođenje izvanrednog stanja neće utjecati na stanje u Donbassu i neće dovesti do ofanzivnih akcija, već će se „provoditi isključivo aktivnosti s ciljem obrane svog teritorija i zaštite sigurnosti svojih građana“. Dodao je kako ova odluka ne znači „promjenu položaja na liniji sukoba u određenim zonama Donjecke i Luganske regije i drugih dijelova“. Moguće uvođenje vojnog stanja u državi ne znači odustajanje Kijeva od političko-diplomatskog riješenja „oslobađanja ukrajinskog teritorija“, kazao je Poroshenko i dodao, kako će se Ukrajina i dalje pridržavati svih međunarodnih obveza, uključno i Minskih sporazuma. Ova odluka neće ograničiti prava i slobode građana i ne znači žurnu mobilizaciju.

Petro Poroshenko u ponedjeljak, 26. studenog, namjerava provesti pregovore s glavnim tajnikom NATO saveza Jensom Stoltenbergom.

04:00 Europska povjerenica za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini sinoć se obratila Rusiji u svezi napetosti s Ukrajinom u Crnom moru, kazavši, kako Europska unija očekuje da će Rusija uspostaviti slobodu plovidbe Kerćinskom prolazom.
Rusija mora „pokazati suzdržanost u Azovskom moru“, kako bi se „situacija deeskalirala“, izjavila je Mogherini.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like