TOP VIJEST: (Video) Rusija i Trurska počinju pregovore o kupnji zrakoplova Su-35 i Su-57

Turska je zainteresirana za kupnju ruskih suvremenih zrakoplova Su-35 ili Su-57, izjavio je u srijedu, 28. kolovoza, predsjednik ruske Federalne službe za vojno-tehničku suradnju Dmitry Shugaev na velikom međunarodnom zrakoplovnom sajmu MAKS-2019. u ruskom  Zhukovskom, nedaleko od Moskve.

Shugaev je govorio o pregovorima s turskom stranom po tom pitanju i kazao, kako se na pregovorima razgovara i o nastavku isporuka Turskoj ruskih raketnih sustava S-400. O konkretnim potezima još je prerano govoriti te je potrebna službena narudžba (zrakoplova) i daljnji pregovori, naglasio je Shgaev u intervjuu za agenciju RIA Novosti, dodavši, kako, osim toga, Rusija može pomoći Turskoj u izradbi vlastitog zrakoplova 5. generacije TF-X.

Rusija je do sada zrakoplov Su-35 generacije 4++ isporučila Kini, a u skoro vrijeme ne isključuje se i njegova isporuka Indoneziji, Indiji i Maleziji.

Zrakoplov Su-57 prvi je ruski lovac 5. generacije, i jučer je po prvi put predstavljen na spomenutom air show-u pokraj Moskve. Nekoliko tih zrakoplova, u pratnji Su-34 i Su-35 jučer je demonstriralo svoje letne mogućnosti pred uzvanicima i drugim posjetiteljima, a upravo je Su-57 osobno razgledao turski predsjednik Erdogan u pratnji svog ruskog domaćina Vladimira Putina.

Treba napomenuti kako je Erdoganov interes za ruskim vojnim zrakoplovima neposredno povezan s američkim isključenjem Turske iz daljnjeg sudjelovanja u zajedničkoj proizvodnji američkog zrakoplova 5. generacije F-35, što je bio odgovor Washingtona na tursku kupnjnu ruskih protuzračnih sustava S-400, čija je druga faza isporuke turskoj vojsci počela jučer i trajat će idućih mjesec dana. I ovu vijest ne treba shvatiti kao neozbiljnu, kako su to, još ne tako davno činili mnogi svjetski analitičari nakon pojave vijesti o turskoj namjeri kupnje ruskih sustava S-400. Jer Erdogan je, posve sigurno, spreman za daljnju vojnu suradnju s Rusijom ukoliko mu Sjedinjene Države budu “postavljale klipove pod noge” kada je u pitanju turska želja za nabavom najsuvremenijih vrsti američkog naoružanja. Erdogan, jednostavno, znalački izvlači korist iz novonastale geopolitičke slike svijeta, koju, prije svega, karakterizira sukob na relaciji Zapad (prije svega SAD) – Rusija. I nitko mu ne može reći kako u tome nema uspjeha. A za Washington bi što skorije vraćanje Rusije u krilo Zapadne civilizacije (gdje ona po svemu i pripada) bilo od puno veće koristi nego ustrajna i posve neplodna borba s ciljem njezinog “bacanja na koljena”, koja Sjedinjene Države već jako puno košta na globalnoj geopolitičkoj razini, i čega je, kako se čini, svjestan i sam američki predsjednik Donald Trump. A u tome će ga, prije ili kasnije, slijediti i ključni američki europski saveznici. 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like