TOP VIJEST: (Video) Ruski vojni automobili u Siriji s ceste izgurali američki. Ima stradalih

Nekoliko američkih vojnika stradalo je pri neugodnom susretu s ruskom vojnom patrolom. Američki CNN navodi, pozivajući se na svoje izvore (o čemu još nema službenih priopćenja) kako je ruski vojni automobil namjerno s ceste izgurao američki i da je pritom najmanje četvoro američkih vojnika dobilo potres mozga. Incident se dogodio 25. kolovoza na istoku Sirije. Pentagon se, navodi CNN dalje, bez obzira što je bio odmah upoznat s ovim događajem, do sada po ovom pitanju nije javno oglasio tj. potvrdio incident. CNN samo navodi kako je zapovjednik Združenog stožera američke vojske Mark Milley telefonski razgovarao sa svojim ruskim kolegom generalom Valerijem Gerasimovom, ali detalji razgovora nisu priopćeni.

Međutim, bliskoistočna agencija Al-Masdar News detaljnije opisuje incidente između američkih i ruskih vojnika u Siriji. Tako, kao razlog za spomenuti incident ta agencija jučer navodi nastojanje ruske vojske za „presretanje“ američke vojne tehnike koja se kreće kroz krajnju sjevero-istočnu sirijsku regiju Hasakah, uz granicu s Irakom. Naime, Amerikanci već odavno taj dio sirijsko-iračke granice smatraju potpuno otvorenim za svoj neometani vojni prijelaz s jedne na drugu stranu. Spomenuti sudar američkog i ruskog vojnog vozila zbio se na jednoj od glavnih tamošnjih prometnica, koja vodi prema granici s Irakom, a Rusi su nastojali spriječiti američki prolaz. Na priloženoj i dramatičnoj video snimci vidi se kako ruska vojna vozila i helikopteri Mi-8 okružuju američku vojnu tehniku, što je jedan od najnapetijih trenutaka toga incidenta. Bojevo oružje se nije primjenjivalo, a sve se svelo na nastojanja za izguravanje s ceste.

Ruski mediji potvrđuju događaj, kao i razgovor vojnih zapovjednika dviju država, a također navode i kako je američko Vijeće za nacionalnu sigurnost izjavilo kako je ruska strana u ovom slučaju prekršila protokol o „dekonfliktizaciji“, potpisan između SAD-a i Rusije u prosincu 2019.g. Američko Vijeće, prenose ruski mediji, navodi kako se ruska tehnika zaletila u oklopno vozilo (američko) koalicijskih snaga zbog čega su vojnici u vozilu stradali. Kako bi se deeskaliralo stanje, navodi se dalje u priopćenju toga Vijeća, „patrola koalicije napustila je tu zonu“.

Na ovom smo portalu već više puta ukazivali na sve neugodnije incidente između američkih i ruskih vojnika na istoku Sirije, koji su, na sreću, do sada uvijek završavali bez uporabe vatrenog oružja, ali često uz „kavanski stil“ uporabe golih šaka jednih premao drugima. Ruska strana pritom postojano podsjeća američku  kako se Rusija u Siriji nalazi legitimno, na poziv međunarodno priznate vlade u Damasku, ma tko što o njoj mislio tj. sviđao se predsjednik Assad nekomu ili ne, dok s druge strane Amerikanci podsjećaju kako se njihovi i kolicijski vojnici u Siriji legitimno bore protiv terorizma.

Istok Sirije očito postaje pretijesan za toliki broj međusobno suprostavljenih vojski i različitih oružanih formacija od kojih mnoge imaju vlastite interese, nevezano uz interese glavnih igrača  na terenu. Ovaj neugodni incident o tome najbolje i svjedoči. Radi se o velikoj i visokorizičnoj igri živaca između američkih i ruskih vojnika, gdje u bilo kojem trenutku nekome od njih može „puknuti film“. A što bi moglo nastati nakon toga, bolje je i ne zamišljati.





 

 

Komentari

komentar





You may also like