TOP VIJEST: WHO se zahvalio Rusiji na učinkovitom i sigurnom cjepivu protiv Covida-19

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hans Kluge u ponedjeljak, 21. rujna, izjavio je kako je rusko cjepivo protiv koronavirusa Sputnik V dokazalo svoju učinkovitost i sigurnost. Ta je izjava uslijedila nakon njegovog sastanka s ministrom zdravstva Ruske Federacije Mikhailom Murashkom.

WHO vrlo cijeni napore Ruske Federacije u sferi razrade cjepiva protiv koronavirusa, prije svega Sputnik V. Još jednom želim zahvaliti ministru za poduzete etapne korake u razradi cjepiva, koje je sigurno i učinkovito“, kazao je Hans Kluge.

Ruska strana navodi kako je njihovo cjepivo otporno na mutacije koronavirusa i potpuno bezopasno, i da ono stvara precizni imunitet organizma. Sada se priprema dokumentacija za njegovo patentiranje.

Podsjećam kako je sporazume o isporukama ruskog cjepiva Sputnik V s ruskim nadležnim tijelom – Državnim fondom za direktne investicije, već potpisalo ili to namjerava učiniti niz država i njihovih farmaceutskih tvrtki – od ovih dana Indije i Saudijske Arabije, preko još ranije pojedinih država ex- SSSR-a, Latinske Amerike (uključno i Brazila) i Afrike. Rusija, osim toga, nudi i izvoz tehnologije za njegovu proizvodnju, kao i obuku stručnih kadrova koji će u njoj sudjelovati.

Bit će zanimljivo pratiti daljnji razvoj stanja po ovom pitanju s obzirom kako se na Zapadu, prije svega – i za nas najzanimljivije, u EU – očekuje novi snažni val koronavirusne pandemije Covid-19, pri čemu se ne isključuju niti nove stroge zabrane i ograničenja u kretanju ljudi, uključno i potpunu karantenu, kako se to ovih dana može čuti, primjerice, u Velikoj Britaniji ili Španjolskoj. Ako je rusko cjepivo uistinu učinkovito i sigurno, kako danas tvrdi i visoki dužnosnik WHO-a, hoće li se, neovisno o tome, i dalje čekati pojava nekog učinkovitog europskog (ili nečijeg trećeg) cjepiva pa da se konačno počme djelovati, a do tada uvoditi nove mjere ograničenja koje mogu snažno udariti na ionako posve grogirano europsko (i svjetsko) gospodarstvo, još iz vremena prvog vala Covida-19 na proljeće ove godine?

Hoće li i u tom slučaju (geo)politika, sujeta, egoizam i dalje igrati odlučujuću i, u ovom slučaju – po pitanju ekonomije samoubilačku ulogu, ili ćemo se konačno okrenuti stvarnoj suradnji svih zemalja u pronalasku zajedničkog rješenja globalnog velikog problema, i gdje bi trebalo koristiti sva pozitivna dostignuća znanosti – neovisno stižu li ona iz Rusije, Kanade, SAD-a, Kine, EU ili „crne Afrike“. Naravno kako od ovoga drugoga neće biti ništa, jer u ovakvim, sumanutim okolnostima u kojima se nalazi današnji svijet zbog sumanutih interesa pomračenih umova o nužnosti baš njihove dominacije – tako nešto, zdravorazumsko i logično, ne znači ništa drugo nego nedosanjani idealizam. Dovoljno se samo prisjetiti oštrih političkih i medijskih osuda i napada na Rusiju, čak i uvođenja sankcija protiv njenih pojedinih znanstvenih instituta (!) nakon objave o proizvodnji cjepiva Sputnik V protiv Covida-19.





Zapravo, ova pandemija na najbolji mogući način razotkriva sve prljavštine u najvišim vrhovima svjetske politike i znanstvenih krugova i njima pripadajućih institucija – ne samo po pitanju iste. Pandemija Covida-19, tako, postaje istinski katalizator sveukupne spoznaje o pogubnom djelovanju tog okorjelog i prljavog taloga, nagomilanog, kako unutar mnogih vlada tako i u ključnim međunarodnim organizacijama, koji sve više opterećuje normalno funkcioniranje današnjega svijeta. Dok se on ne očisti i ne iskorijeni – ništa dobroga po svijet se ne može niti očekivati. Upravo suprotno!

A do tada, prema onoj staroj – hladnoratovskoj, radije ćemo jesti američka g…. nego rusku pitu. Jer to su g…. slobode!

 





Komentari

komentar

You may also like