Republikanci zabrinuti planovima o američko-ruskoj vojnoj suradnji

Jesu li navedene inicijative i kontakti s Rusijom osobni „hir“ Bidenove administracije i Pentagona, ili su rezultat konačne spoznaje i priznanja američkog establishmenta (koji iza Bidena stoji), o tome, da je ključne probleme svijeta Americi više nemoguće rješavati unilateralno? Ako je ovo drugo u pitanju – definitivna je to potvrda završetka američke globalne hegemonije i pojave policentričnog (multipolarnog) svijeta sa svim svojim neizvjesnostima, dubiozama i opasnostima koje su obvezna „nus-pojava“ pri svakoj promjeni ključne koncepcije međunarodnih odnosa

Vodeći republikanci u Predstavničkom domu i Senatu u ponedjeljak su negativno reagirali na nedavni poziv Pentagona za povećanje koordinacije između američkih i ruskih vojski, izjavivši da su “duboko zabrinuti” tom viješću. O tome danas izvješćuje medij The Hill, podsjećajući kako je zapovjednik američkog združenog stožera general Mark Milley prošli tjedan izjavio da bi američke i ruske snage trebale “imati učinkovito sredstvo za vojnu komunikaciju kako bi jasno razumjele međusobne stavove o vrlo teškim pitanjima” i pomoći “deeskalaciji svake vrste krizne situacije”.

“Duboko smo zabrinuti saznanjem iz tiska da vaša administracija pregovara s Rusijom o omogućavanju pristupa ruskim vojnim objektima u Srednjoj Aziji i da eventualno uđe u neki oblik vojne suradnje protiv terorizma s Rusima”, navodi se u pismu upućenom ministru obrane Lloydu Austinu i državnom tajniku Antonyu Blinkenu, kojeg su potpisali senatori James Risch i James Inhof , kao i članovi Zastupničkog doma Michael McCall i Mike Rogers.

“Pozivanje Rusije na raspravu neće pomoći u postizanju vitalnih američkih ciljeva u borbi protiv terorizma, a to nije ni put do ‘stabilnog i predvidivog’ odnosa s Rusijom za koji Bidenova administracija tvrdi da to želi”, navedeno je dalje u pismu utjecajnih republikanaca. Navode kako je Moskva “više zaokupljena prikupljanjem obavještajnih podataka o Sjedinjenim Državama i našim saveznicima” nego pomoći u sprječavanju terorističkih prijetnji ili sukoba.

Ukazali su i na ulogu Rusije u pomaganju “brutalnom Assadovom režimu” u Siriji i navodnoj potpori afganistanskim talibanima. Ove aktivnosti, koje planira Bidenova administracija, pišu dalje republikanski kongresmeni, “riskira kršenje zakonske zabrane vojne suradnje između Sjedinjenih Država i Rusije”, uvedene 2016. godine nakon aneksije Krima. Zato zahtijevaju žurno očitovanje State Departmenta i Ministarstva obrane o nedavnom sastanku zapovjednika Združenog stožera američke vojske Marka Milleya i zapovjednika Glavnog stožera ruske vojske  Valerija Gerasimova u Helsinkiju, planovima Bidenove administracije za borbu protiv terorizma u Srednjoj Aziji i svim pregovorima i koordinaciji s Rusijom o takvim planovima.

Kako smo danas već izvijestili, američki i ruski generali Milley i Gerasimov, koji su se 22. rujna sastali u Helsinkiju, razgovarali su o mogućnosti korištenja ruskih vojnih baza u Srednjoj Aziji kao odgovor na sve nove terorističke prijetnje u Afganistanu, kako je to prethodno objavio američki The Wall Street Journal.





Prema ranijim navodima Associated Press-a (AP), Milley je novinarima nakon završetka putovanja u europske zemlje kazao kako bi Sjedinjene Države trebale razmisliti o proširenju vojnih kontakata s Rusijom.

“Najviši američki vojni vođa rekao je da bi Sjedinjene Države trebale tražiti načine za proširenje vojnih kontakata s Rusijom. Konkretno, mogli bismo govoriti o dozvoli promatračima da međusobno nazoče vojnim vježbama”, izvijestio je AP.

Navedeni američki general, navodi The Hill,  objasnio je kako se u ovoj fazi kontakti s Ruskom Federacijom po vojnoj liniji ostvaruju samo na najvišoj razini: osim Milleya, to je odgovornost šefa Pentagona (ministra obrane SAD-a) i zapovjednika snaga NATO saveza u Europi. Prema Milleyu, Sjedinjene Države trebale bi razmotriti svrsishodnost dozvole kontakata s Ruskom Federacijom vojnim zapovjednicima niže razine.





Nedavno je u našoj analizi pod naslovom „Poraz Zapada u Afganistanu donosi globalnu promjenu pravila igre“ napisano i slijedeće: „Isplati li se Washingtonu daljnje „soliranje“ po pitanju Srednje i Jugo-istočne Azije (naravno, i globalno) i uvjerenost i u budući neodoljivi „miris“ dolara za osiguranje svoje globalne hegemonije, kao i zaoštravanje odnosa s Rusijom, Kinom, Iranom, ili će pokušati krenuti prema dijeljenju utjecaja s drugim ključnim igračima i tako sigurno produžiti svoj „vijek trajanja“ – pitanje je prije svega za američki establishment koji i kroji vanjsku politiku zemlje. Nju sigurno ne kroji Biden, bez obzira na njegovo golemo iskustvo s obzirom kako se vanjskom politikom bavio čitav svoj profesionalni život.“

Ako je vjerovati američkom tisku i predmetnoj vijesti, kao i reakciji utjecajnih republikanskih kongresmena – čini se da se upravo nešto tako i događa. Pri tom ostaje za vidjeti slijedeću bitnu stvar: jesu li navedene inicijative i kontakti s Rusijom osobni „hir“ Bidenove administracije i Pentagona, ili su rezultat konačne spoznaje i priznanja američkog establishmenta (koji iza Bidena stoji), o tome, da je ključne probleme svijeta Americi više nemoguće rješavati unilateralno? Ako je ovo drugo u pitanju – definitivna je to potvrda završetka američke globalne hegemonije i pojave policentričnog (multipolarnog) svijeta sa svim svojim neizvjesnostima, dubiozama i opasnostima koje su obvezna „nus-pojava“ pri svakoj promjeni koncepcije međunarodnih odnosa. Onima, utemeljenim na poslijeratnim načelima i pobjedi SAD-a u hladnom ratu – definitivno je došao kraj. Vrijeme je prilagodbe i potrebe za mudrim odlukama. Sve izvan toga vjerojatno je put u propast, prije svega za slabe države s isto takvim političkim vodstvima.

Z. Meter: Poraz Zapada u Afganistanu donosi globalnu promjenu pravila igre

 

Komentari

komentar

You may also like