TOP VIJEST: Rusija ispucala bombe upozorenja ispred UK razarača

Ruski ratni brod ispucao je hitce upozorenja ispred razarača kraljevske mornarice UK u Crnom moru. Engleski HMS Defender se “oglušio na upozorenja” da se nalazi u teritorijalnim vodama Rusije, tvrde iz Moskve, a prenosi Interfax.

Incident se dogodio danas oko 13 sati. Nakon što niti hitci upozorenja nisu bili dovoljni, Rusija je angažirala vojni zrakoplov Su-24 koji je bacio četiri snažne bombe kao “preventivnu mjeru” i to “ispred putanje” modernog britanskog razarača dugačkog 150 m.

Incident se, prema navodima iz Moskve, dogodio čak 3 km unutar morskog teritorija Rusije blizu rta Fiolent kod poluotoka Krima za kojeg Zapad tvrdi da je Rusija ilegalno preuzela aneksijom u 2014. Moskva tvrdi da je Krim povijesno ruski, a sporni referendum je pokazao da je 90% stanovništva za pripojenje Rusiji.

NOVO: UK negira ove tvrdnje. Govore da nikakvi hici ili bombe upozorenja nisu ispaljene i da je HMS Defender bio u ukrajinskim vodama

Kraljevska mornarica je ranije ovog mjeseca rekla kako se HMS defender odvojio od svoje napadačke grupe prilikom NATO-ovih operacija u Mediteranu te se zaputio “obaviti svoje misije” u Crnom moru.

Iz službene Moskve su javili kako su pozvali veleposlanika UK na razgovor.





Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je, preko Twittera ovo nazvao “agresivnom i provokativnom akcijom u Crnom moru” od strane Rusije te je rekao da je ovakav incident korak ka jačoj “okupaciji i militarizaciji Krima što predstavlja trajnu opasnosti Ukrajini i njenim saveznicima”. Pozvao je na “novu i kvalitetniju suradnju između Ukrajine i NATO-a u Crnom moru.

 

.”





Komentari

komentar

You may also like