Tragedija u Izraelu mogla se izbjeći! Za problem se znalo još prije 10 godina

Izraelski ured glavnog revizora identificirao je sigurnosne probleme na planini Meron još prije 10 godina, ali oni od tada još nisu riješeni. Podsjetimo, u noći 30. travnja, za vrijeme vjerskog obreda Lag B’Omer na planini Meron srušila se tribina, što je rezultiralo smrću 45 i ozljeđivanjem 150 osoba u nastalom stampedu (o tom događaju već smo ranije izvijestili na ovom portalu).

Izraelski državni inspektor Matanyahu Engelman podsjetio je kako je još 2008. njegov odjel objavio mišljenje o stanju groba Shimon Bar-Yohai na planini Meron i o procesu organizacije događaja Lag B’Omer. 2011. godine revizorski ured izvršio je drugu reviziju. Oba su izvješća ukazala na brojne nedostatke koji su, da su bili otklonjeni, mogli spriječiti katastrofu na planini Meron, rekao je Engelman.

Posebno je naglašeno kako ne postoji državno tijelo odgovorno za zajedničku brigu o grobnici proroka Shimon Bar-Yohaija i za organizaciju događaja. Utvrđeno je i loše održavanje gradilišta, ilegalni nastavci gradnje, neprikladna prometna infrastruktura i neprimjerene pristupne ceste – poglavito za spasilačka vozila na priredbama s velikim brojem sudionika.

Državni inspektor Engelman najavio je početak posebne sveobuhvatne istrage uzroka ove katastrofe, obećavajući da će se, prema potrebi, proučiti i postupci donositelja odluka, i rad običnih zaposlenika, kao i cjelokupni sustav provedbe zakona.

Židovski blagdan Lag ba-Omer slavi se u znak sjećanja na kraj epidemije koja je odnijela živote nekoliko tisuća učenika rabina Akive, koji su živjeli na prijelazu iz 1. u 2. stoljeće. Proslava, kojoj je nazočilo do 100 tisuća ljudi, postala je prvi masovni događaj u Izraelu od ukidanja epidemioloških mjera zbog koronavirusa Covid-19.

Je li se to i nebo razljutilo nad postupcima izraelske vlade vezano uz cijepljenje stanovništva i koje domaća i inozemna politika često glorificira kao primjer uspješnosti svim drugima (pri čemu se ne spominje ona druga strana i nezadovoljstvo brojnih Izraelaca zbog metoda kojima vlada potiče stanovništvo na samo cijepljenje, koje, prema lokalnim kritičarima, imaju itekako ultimativni karakter koji zadire u temeljna ljudska prava) nećemo nikad saznati.





Međutim, premijer Benjamin Netanyahu i njegova vlada, koji su i bez toga sve češće izloženi oštrim kritikama dijela izraelske javnosti, spomenutu je tragediju nazvao “jednom od najgorih katastrofa” u povijesti države. Međutim, problem je u tome što se ona, ako je suditi prema navedenim riječima nadležnog izraelskog državnog tijela – mogla i morala izbjeći a nije.

 

Komentari

komentar





You may also like