Traje tradicionalni godišnji intervju V. Putina. Izdvajamo najbitnije

Kao i uvijek kada su u pitanju aktivnosti bilo kojih najviših političkih i vojnih dužnosnika ključnih zemalja svijeta, o kojima i ovisi njegova sudbina u sadašnja složena geopolitička i sigurnosna vremena, Geopolitika News s velikom pozornošću prati takve događaje i prenosi ih bez potrebe za prevelikim komentarima ili zaključcima, koje u pravilu prepuštamo čitateljima. Tako ćemo učiniti i ovaj put vezano uz tradicionalni razgovor kojeg ruski predsjednik Vladimir Putin krajem godine obavlja s domaćim i stranim novinarima i koji izaziva veliku pozornost diljem svijeta – ovoga puta razgovor se odvija u drukčijem formatu i okolnostima s obzirom na aktualno epidemiološko stanje u svezi s pandemijom koronavirusa.

Osim već ranije na našem portalu objavljene vijesti s Putinovim komentarom vezano uz kontroverzni plinovod Sjeverni tok 2 (vidi poveznicu ispod teksta), nastavit ćemo s nadopunjavanjem sadržaja njegovih odgovora na upite novinara, za koje smatramo da su od šireg interesa:

Navaljni radi prema uputama američkih obavještajnih službi

Rusija je spremna istražiti slučaj blogera Alekseja Navaljnog, kazao je Vladimir Putin, odgovarajući na pitanje novinara BBC-a.

“Što se tiče napada na našeg poznatog blogera, želio bih dodati da smo spremni istražiti to. Ako netko ima informacije da je korišteno kemijsko oružje, u ovom slučaju Novičok, svi o tome govore, molim vas dajte nam te podatke. Predložili smo da naši stručnjaci odu u Njemačku, Švedsku, Francusku kako bi zajedno s kolegama riješili ovaj problem na licu mjesta. Ili tražimo strane stručnjake da nam dođu, donesu biološki materijal i barem nam daju službeno mišljenje.
Zašto nam još uvijek ne daju službeno mišljenje, unatoč ponovljenim zahtjevima Državnog tužiteljstva Ruske Federacije“,  zapitao se Putin? Podsjetio je da je u Njemačkoj “sav materijal prebačen u Organizaciju za zabranu kemijskog oružja”. “Ali ni oni nam ne daju ništa, pozivajući se na činjenicu da im je Njemačka zabranila davanje bilo kakvih podataka,  a Njemačka kaže – uzmite sve podatke tamo. Možete li to objasniti?“, pitao je Putin britanskog novinara.

Na istu temu, komentirajući najnovije napade sa Zapada da je Navaljni trovan od strane časnika FSB-a. Putin je izjavio:

„Znam da mi je Peskov (Dmitrij Peskov, njegov glasnogovornik, op. GN.) jučer rekao o izmišljotinama po ovom pitanju. Gledajte, mi savršeno razumijemo odakle to dolazi i zašto. Ovo je samo legalizacija podataka američkih specijalnih službi. … Pozivam sve naše protivnike i sve političke snage da se ne vode ambicijama, već interesima građana,  da ponude vlastite načine rješavanja problema, kojih već sada imamo puno. ”

Kijev nema političke volje za okončanje rat u Donbasu

Završetak rata u Donbassu u potpunosti ovisi samo o političkoj volji službenog Kijeva. Putin je podsjetio da su Petro Porošenko i Volodimir Zelenski , kad su se kandidirali za predsjednika, obećali da će završiti rat, ujediniti Ukrajinu i normalizirati odnose s Rusijom.

“Ali kad dođu na vlast, odmah zaborave na svoja obećanja. Očito im nedostaje političke hrabrosti”, rekao je Putin. Spomenuo je kako je ukrajinsko vodstvo pod značajnim pritiskom nacionalnih radikala.

Pri tom je odao počast Vladimiru Zelenskom zbog vrlo dugog ne odvijanja aktivnih neprijateljstava u Donbassu, kao i zbog razmjene zarobljenika.
„Ali u smislu političkog rješavanja problema, Kijev nije ništa poduzeo. Štoviše, poznati dužnosnici u Kijevu sada pokreću pitanje revizije sporazuma iz Minska. Situacija s Donbasom bit će riješena, samo je pitanje kada. Rusija je uvijek podržavala stanovništvo Donbasa, mi ćemo povećati tu potporu”, rekao je ruski čelnik.

O Nagorno Karabahu

Kao glavni rezultat trilateralne izjave potpisane 9. studenoga o okončanju oružanog sukoba u Nagorno Karabahu, Putin  je označio činjenicu da su ljudi prestali umirati.

“Ostala su pitanja sporedna”, kazao je.

„Zašto se to dogodilo upravo sada? Situacija je izmakla kontroli i ta je napetost trajala dugi niz godina. Ne mislim što se dogodilo zbog bilo kakvog vanjskog uplitanja. Do trenja, prepucavanja i manjih prepucavanja dolazilo je mnogo puta. U konačnici, sve se to pretvorilo u sukob”, izjavio je, odgovarajući na pitanje o mogućoj ulozi Turske u provociranju najnovije eskalacije u Karabahu.

Bit položaja Moskve u nagodbi oko Karabaha svodi se na potrebu da se ona postigne bez krvoprolića. Status Karabaha trebao bi ostati nepromijenjen i o njemu se odlučivati ​​u budućnosti, naglasio je.

„Status samog Nagorno Karabaha trebao bi ostati nepromijenjen, to jest, treba ga prenijeti u budućnost.“  Treba popraviti status quo u toj azerbajdžanskoj regiji, ali uz „obvezno stvaranje mogućnosti komunikacije između Nagorno Karabaha i Armenije, za što je trebalo stvoriti takozvani lačinski koridor“, kazao je ruski šef države.

Nedavni incident s kršenjem prekida vatre u karabahskoj regiji Hadrut smatra izoliranim slučajem i nada se „kako će tako i ostati“.

Što se tiče pitanja povećanja ruskog kontingenta u Karabahu, to je moguće, ali samo dogovorom sa stranama u sukobu, kazao je ruski čelnik.

O Moldaviji: ruski vojnici će ostati usprkos protivljenju Zapada

Događaji koji se danas odvijaju u Moldaviji nisu nešto novo i neočekivano za Rusiju, kazao je Putin, odgovarajući na pitanje o svom stavu o nedavnom zahtjevu novoizabrane predsjednice te zemlje Maie Sandu za hitnim povlačenjem ruskih mirovnih snaga iz Pridnjestrovlja.

Prema ruskom čelniku, retoriku njegove kolegice diktiraju zapadni partneri Republike Moldavije, koji utječu na političku situaciju u regiji.

“Kao predstavnica određene političke snage, ona (Maia Sandu) nije rekla ništa novo. Odavno smo čuli od predstavnika zapadnih zemalja da je potrebno povući naš mirovni kontingent. A Sandu, predsjednica Moldavije, istodobno je i državljanka Rumunjske ”, rekao je Putin poželjevši joj uspjeh na odabranom putu na njenom položaju.

Istodobno je kazao kako se Moskva uvijek zalagala za mirno političko rješavanje Pridnjestrovskog sukoba, čija bi posljedice biti smanjenje mirovne operacije koju provode ruske “plave kacige”.

“Općenito smo za povlačenje čim sazrije odgovarajuća situacija. Čim se uspostavi normalan dijalog između Pridnjestrovlja i ostatka Moldavije“, naglasio je Vladimir Putin. Podsjetio je da su stranke već bile blizu rješavanja sukoba tijekom vladavine predsjednika Vladimira Voronina u Moldaviji . Međutim, “u posljednji su ga trenutak predstavnici zapadnih zemalja pritisnuli i on je to odbio, povukao se iz prethodnih sporazuma”.

“Rješenje pridnjestrovskog pitanja odgođeno je na neodređeno vrijeme. Zašto, nije jasno. Prije ili kasnije ovaj se problem mora riješiti ”, zaključio je ruski predsjednik.

O utrci u naoružanju: nećemo se uključiti u nju – daleko smo ispred

Rusija neće biti uvučena u utrku u naoružanju koja traje već dugo. Rusija ima oružje koje je već mnogo učinkovitije od oružja drugih vojski u svijetu, a kad se druge zemlje približe njegovom stvaranju, Rusija će već imati drugo, naprednije, kazao je Putin. Evo što je na tu temu sve izjavio:

“Što se tiče START-3 … Da, ako se ništa ne dogodi, u veljači će ovaj ugovor prestati postojati. Puno sam puta rekao kako smo spremni nastaviti dijalog. Znam da je izabrani predsjednik Sjedinjenih Država, gospodin Biden, govorio, tako mi se činilo, da očuvamo ugovor, ovaj temeljni dokument. Spremni smo. Ali trebamo nekakvu reakciju naših američkih partnera.

Ako se to ne dogodi, hoće li se dogoditi utrka u naoružanju? To se već dogodilo! Očito je. Nakon što su SAD napustile Ugovor o proturaketnom štitu, sve je započelo. Zašto? Jedna zemlja gradi kišobran za sebe kako bi na kraju poništila vrijednost našeg nuklearnog potencijala. Morali smo učiniti sve da se to ne dogodi: ili sami izgraditi takav sustav PRO, ili sami izgraditi sustave kojima taj sustav PRO nije zapreka.

Uspjeli smo. Uz pomoć hiperzvučnog oružja, uključujući sustav Avangard. Podsjećam: on ima brzinu veću od 20 mahova, globalnog je dometa i nije balistički. Odnosno, nikakvi proturaketni sustavi na to ne utječu. Na to je utjecala pojava hiperzvučnog oružja u Rusiji, ne samo Avangarda, već recimo Kinzhala, sada se pojavljuje Cirkon … Vrlo važno oružje. Nedavno je testiran, zapravo, rad na njemu je završen. Više od 8 maha, dalekometni. Štoviše, može se postaviti na nepokretne niosače i na brodove, na površini i pod vodom,  smješten u neutralnim vodama. Izračunajte domet i brzinu i sve će postati jasno …

Utječe li to na situaciju i mijenja li je? Naravno da utječe i mijenja se. Naši američki partneri razvijaju prije svega visoko precizno oružje. Ali oni nemaju hiperzvučno. Oni će to, naravno, dostići. Ali već sam rekao da ćemo se za to pripremiti. Sada također radimo na ovome – protuotuodgovori na buduće hipezvučno oružje u drugim vodećim svjetskim vojskama. I siguran sam da ćemo to učiniti.“

O Joe Bidenu i odnosima sa SAD-om

Odgovarajući na pitanje koje se odnosi na spomenutu temu Putin je  izrazio nadu da će novoizabrani američki predsjednik Joe Biden pomoći u rješavanju nekih od teških pitanja koja opterećuju odnose Moskve i Washingtona.

“Pretpostavljamo da će novoizabrani američki predsjednik razumjeti što se događa, on je osoba koja ima iskustva i u unutarnjoj i u vanjskoj politici”, kazao je, potom retorički upitavši:

“Zašto ruski hakeri nisu pomogli Trampu da opet bude izabran?“ Odnosi između Rusije i Amerike „postali su taoci unutarnje politike SAD-a“, kazao je dalje Putin, dodavši, kako smatra „da je to loše za SAD“, ali da je „to njihov izbor i neka rade što god žele”.

Putin: „Sjeverni tok 2“ će se dovršiti

 

 

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like