Transanadolijski plinovod – TANAP, spreman za isporuke plina u Europu

Foto: preuzeto s portala Sputnik International

Azerbajdžanska državna energetska tvrtka SOCAR objavila je o potpunoj spremnosti Transanadolijskog plinovoda (TANAP) za početak isporuka plina u Europu.

TANAP je glavni segment Južnog plinskog koridora, kojim se azerbajdžanski plin treba dostavljati u Europu od 1. srpnja 2019. godine, navodi se u spomenutoj kompaniji. TANAP je postao najduži plinovod u Turskoj, Bliskom istoku i Europi. Dug je 1850 kilometara, počinje u turskoj regiji Posof, prolazi kroz 20 turskih regija, 67 zona i 600 naselja te dolazi u Europu na granici s Grčkom. Slijedeće se godine planira završetak plinovoda TAP (Trans-jadranski plinovod, od Italije do Grčke) koji će se s TANAP-om povezati na grčko-turskoj granici.

Karta: plinovodi TANAP i TAP (agenda.ge)

Cijena plinovoda TANAP iznosila je oko 7 milijardi dolara, a dioničari su azerbajdžanska tvrtka „Južni plinski koridor“ (51%), turska tvrtka SOCAR Turkey Enerji (7%), turski Botas (30%) i britanski BP (12%).

TANAP-om se treba isporučivati plin s azerbajdžanskog nalazišta Shah Deniz 2, najprije u Tursku, a onda i dalje u Europu. U Tursku se krozanj plin počeo isporučivati 30. lipnja 2018.g., završni radovi do granice s Grčkom bili su gotovi krajem 2018.g., a prve probne isporuke izvršene su u travnju ove godine.

Prema podacima Natural Gas Europe, cijena Južnog plinskog koridora iznosi oko 40 milijardi dolara, što uključuje: 9,3 milijarde dolara za TANAP, 6 milijardi dolara za TAP, te 23,8 milijardi dolara za drugu fazu eksploatacije nalazišta Shah Deniz i proširenje Južnokavkaskog plinovoda.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like