“Trebamo nezavisnu istragu”- Bijela kuća o bolesnom osoblju Wuhan instituta

U nedjelju je The Wall Street Journal objavio informaciju o troje zaposlenika instituta za virologiju u Wuhanu koji su hospitalizirani mjesec dana prije prvog službenog slučaja sa simptomima koji su “slični COVID-19 ili sezonskoj bolesti”.  Ova objava “digla je prašinu” jer se nanovo otvorila rasprava o porijeklu virusa. Službena dominantna struja znanosti kao i izvješće WHO-a iz ožujka (u suradnji s Kinom) tvrde da je izvor virusa vrlo vjerojatno iz prirode.

Ipak, i direktor WHO-a je priznao da “nisu adekvatno istražili” scenarij nesreće u laboratoriju u Wuhanu, gdje se zbilja jesu istraživali koronavirusi iz šišmiša i još se istražuju.

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus nakon zajedničke istrage koja je trajala tjedan dana zajedno s kineskim vlastima, izjavio je da su “potrebna daljnja istraživanja” i da su “sve hipoteze na stolu”.

Da su potrebna daljnja istraživanja, potvrdila je jučer glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki komentirajući objavu WSJ: “Nemamo dovoljno informacija o porijeklu. Trebaju nam podatci. Treba nam nezavisna istraga.“, prenosi Reuters.

Neimenovani obavještajni izvor je za Reuters rekao kako trenutno i CIA i NSA istražuju hipotezu objavljenu u WSJ.

Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog MVP, okarakterizirao je objave WSJ kao lažne i rekao kako nije bilo bolesnog osoblja u instiututu u tom periodu.





Komentari

komentar

You may also like