Treći američki napad na sirijske snage u zoni At-Tanfe

Koalicijske snage predvođene SAD-om danas su izvršile novi, treći po redu napad na provladine snage u zoni grada At-Tanfe na tromeđi Sirije, Iraka i Jordana. O napadu je izvjestio predstavnik američkih koalicijskih snaga pukovnik Ryan Dillon.

Tom prilikom je uništen jedan tenk i top koji su se previše približili i time predstavljali ugrozu za  koalicijske snage, izjavio je pukovnik.

Kao i u prethodna dva slučaja napad je izvršen u zoni naselja At-Tanfa gdje „koalicijske snage i njihovi saveznici na terenu djeluju već nekoliko mjeseci“. Pritom Dillon nije znao kazati je li u napadu bilo ljudskih žrtava, navodeći, kako se to još istražuje. Također je izjavio kako su koalicijske snage srušile i jednu bespilotnu letjelicu (dron) koji se, navodno, pripremao za izvršenje napada.

Ukoliko je to točno, radilo bi se o prvom slučaju u kojem su provladine sirijske snage namjeravale napasti koalicijske snage koje predvodi SAD.

Dillon je također kazao kako se koalicija posredstvom kanala za vezu (uspostavljenog za sprječavanje incidenata između SAD-a i Rusije, op. GN.) obraća sa zahtjevima da provladine snage napuste zonu At-Tanfe i dodao, kako „linija veze s Rusima za sprječavanje sukoba nastavlja funkcionirati“.

Podsjećamo, ovo je treći napad koalicijskih snaga na provladine postrojbe u tom dijelu Sirije, na tromeđi s Irakom i Jordanom. Prethodni napadi izvršeni su 18. svibnja i u utorak, 6. lipnja.  Sirijsko MVP zatražilo je prekid napada na svoje snage, izjavivši, kako oni proturječe međunarodnom pravu.





Rusko MVP također je osudilo takve poteze koalicijskih snaga, nazvavši ih „narušavanjem međunarodnog prava i suvereniteta Sirije“.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like