Trećina američkih vojnika ne želi se cijepiti protiv covida-19

Čelnici američkog ministarstva obrane rekli su u srijedu da oko trećine pripadnika oružanih snaga odbija primiti cjepivo protiv covida-19, unatoč visokoj stopi infekcije i njihovu sudjelovanju u kampanji cijepljenja stanovništva.

General bojnik Jeff Taliaferro otkrio je ovaj podatak o visokoj stopi odbijanja na saslušanju u Kongresu, u času kada Pentagon i dalje smatra da njegovi vojnici mogu slobodno odlučiti o tome hoće li se cijepiti protiv covida-19.

“Stopa prihvaćanja je negdje oko dvije trećine”, rekao je Taliaferro, napominjući da se broj temelji na “početnim podatcima”.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da ne postoje iscrpni podatci o cijepljenju za oružane snage u cjelini, ali da je dosad cijepljeno 915.500 ljudi.

Stopa odbijanja je donekle slična stopi u općoj populaciji, dodao je Kirby.

Vlada je vrbovala pripadnike oružanih snaga i Nacionalne garde kako bi pojačala svoje snage koje sudjeluju u kampanji cijepljenja stanovnika diljem zemlje.
Pentagon zahtijeva da vojnici prime većinu standardnih cjepiva.

No u SAD-u su cjepiva protiv covida-19 koja su trenutačno u uporabi odobrena na temelju žurnog postupka Američke agencije za lijekove, pa se vojsku ne može prisiliti na cijepljenje, rekao je John Kirby.

“Zakonski postoji stvarno ograničenje (…) da bi se (cijepljenje) učinilo obveznim za vojnike i za njihove obitelji”, kazao je.

Komentari

komentar

You may also like