Trgovinska razmjena Kine i Rusije je skočila prošlog mjeseca

Trgovačka suradnja Kine s Rusijom naglo je porasla prošlog mjeseca dok Peking nastavlja kritizirati zapadne sankcije Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu, piše BBC.

Ukupna trgovina Kine s Rusijom porasla je za 12.76% u ožujku na 11.67 milijardi dolara, pokazuju podaci kineske carine. U prvom tromjesečju razmjena je skočila za 30.45% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dobit u ukupnoj razmjeni je također narasla.

Rusija je glavni izvor nafte, plina, ugljena i poljoprivrednih proizvoda za Kinu. Kina, s druge strane, u Rusiju izvozi računala, kamere i mikrofone, tkanine i igračke.  Peking je dosad odbijao nazvati rusku akciju invazijom i više puta je kritizirao, kako kaže, protuzakonite sankcije Zapada prema Moskvi. Prije početka rata Kina i Rusija proglasile su strateško partnerstvo bez ograničenja. Kako se sankcije Rusiji povećavaju, Kina bi mogla ublažiti loše posljedice po Rusiju kupnjom više robe. No, analitičari kažu da još nisu vidjeli nikakve naznake da Kina značajno radi na ublažavanju posljedica zapadnih sankcija Rusiji.

Komentari

komentar

You may also like