Trgovinski rat: kineski uvoz iz SAD-a pao za čak 25%

Trgovinski rat pokrenut od strane američke administracije doveo je do snažnog negativnog utjecaja na svjetsku trgovinu, a to se prije svega odnosi na glavnog američkog suparnika – Kinu. Najnoviji statistički podaci o trgovinskoj ravnoteži to najbolje i potvrđuju: rast kineskog izvoza usporio se na najnižu razinu od travnja ove godine, a dinamika uvoza šokirala je sve analitičare.

Međutim, carinska nadmudrivanja negativno su se odrazila i na SAD, čiji je predsjednik Donald Trump želio smanjiti trgovinski deficit s Kinom. Međutim, on je u studenom dostigao povijesni maksimum, priopćio je medij Caixin pozivajući se na kinesku Glavnu carinsku upravu. Deficit u studenom iznosi 35,6 milijardi dolara: isporuke iz Kine u SAD porasle su za 10% do 46,2 milijardi dolara, a kineski uvoz iz SAD-a smanjen je za čak 25% i iznosio je 10,7 milijardi dolara.

Međutim, postoje i razmišljanja kako statistički podaci ne daju pravu sliku stanja jer američke tvrtke teže kupnji maksimalnih količina kineskih proizvoda prije uvođenja novih carina i da će se nakon toga uvoz iz Kine smanjivati. Ali stvari oko toga još nisu posve jasne. Prvotno je Trump najavljivao kako će od Nove godine povećati carine na kineske proizvode za 25% ili dodatnih 200 milijardi dolara, ali je na summitu G20 u Buenos Airesu se tijekom razgovora s kineskim kolegom Xi Jinpingom ipak odlučio za tzv. tromjesečno primirje. Međutim i tu je puno pitanja: Kanada je prije nekoliko dana na zamolbu SAD-a uhitila financijsku direktoricu kineskog telekomunikacijskog diva Huawei, zbog navodnog kršenja američkih sankcija protiv Irana. To je dodatno zaoštrilo odnose Pekinga s Washingtonom, a kinesko Ministarstvo vanjskih poslova zaprijetilo je Kanadi „ozbiljnim posljedicama“ zbog tog čina i zatražilo žurno oslobađanje iste.

Ni s kineskim izvozom u EU nije sve tako jednostavno. Statistički podaci pokazuju kako je u studenom on usporio i iznosi +6% na godišnjoj razini, za razliku od listopada kada je iznosio +14,6%. Izvoz kineskih roba u Japan povećao se za svega 4,8% za razliku od prethodnog mjeseca, kada je iznosio gotovo dvostruko više tj. 7,9%. Također se usporio kineski izvoz u zemlje ASEAN-a, koji je još u listopadu imao dvoznamenkasti broj, a u studenom je porastao +5,1%.

Međutim, svakako je najzamjetniji nagli pad kineskog uvoza iz SAD-a za čak 25% na godišnjoj razini (najniži mjesečni pad od siječnja 2016.g. kada je kinesko gospodarstvo imalo probleme zbog devalvacije juana i „puknuća balona“ Shanghai Composite vezano uz slom tržišta  nekretnina. Ovi najnoviji pokazatelji pozdravljeni su od strane Pekinga, ali će Trumpova administracija, nesumnjivo, i dalje težiti eskalaciji trgovinskog rata, nastojeći svim sredstvima stići do svoga cilja: „pripitomljavanja Kine“ i početka njezine igre po američkim pravilima, ili, kako to Trump voli reći: „poštene trgovine“.

Ni u SAD-u stanje ne daje previše razloga za optimizam





Američki ukupni trgovinski deficit u listopadu se povećao za 1,7% u usporedbi s prethodnim mjesecom, što je iznosilo 55,5 milijardi dolara (maksimum od listopada 2008.g.), prema informacijama američkog Ministarstva trgovine. Radi se o povećanju tog pokazatelja već peti mjesec za redom.

Američki izvoz soje smanjio se za 0,8 milijardi dolara, a u listopadu se smanjio i izvoz američkih civilnih zrakoplova i motora. Istodobno je izvoz nafte povećan na rekordnu razinu.
SAD je povećao uvoz roba i usluga za 0,2% tj. za rekordnih 266,5 milijardi dolara, čemu je pridonio porast uvoza farmaceutskih proizvoda za 1,5 milijardi dolara.
U listopadu je u SAD-u također povećan i uvoz automobila – na najvišu razinu od kada postoje praćenja!

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like