Trgovinski rat SAD-Kina primorava „Philips“ na prebacivanje proizvodnje

Trgovinski rat između SAD-a i Kine čini velike probleme nizozemskoj tvrtci „Philips Healthcare“ i primorava je na prijenos proizvodnje za „stotine milijuna“ eura iz SAD-a u Kinu i obratno, kako bi izbjegla povećanje carina.

„To je ozbiljna promjena u našem lancu isporuka“, izjavio je predsjednik te tvrtke Frans van Houten i dodao, kako će se prijenos dogoditi u prvoj polovici 2019.g.

Philips“ proizvodi različite proizvode iz sfere zdravstvenih usluga – od visokotehnoloških zubnih četkica do medicinskih vizualizacijskih i dijagnostičkih sustava. Tvrtka smatra kako će povećanje carina ove godine dovesti do smanjenja dobiti za cca 60 milijuna eura.
Međutim, posljedice trgovinskog rata nisu ograničene samo carinama, kazao je predsjednik „Philipsa“ i dodao, kako taj sukob podriva povjerenje kineskih potrošača, usporavajući potražnju za potrebne medicinske proizvode u drugoj po veličini ekonomiji svijeta.

Frans van Houten je izjavio kako „Philipsova“ prodaja u Kini nastavlja rasti i u 2019.g. jer snažna potražnja za bolničkom opremom kompenzira slabost potrošačkog tržišta.

Općenito, Philips se pridržava svoga clja – postizanja ukupnog rasta prodaje za 4-6% do 2020. g. Visoka potražnja za bolničkom opremom u Kini, Latinskoj Americi i Europi pomogla je tvrtci prebaciti prognoze analitičara za posljednji kvartal 2018.g. Prodaja je povećana za 5%, a glavna dobit za 10% tj. za 971 milijun eura.
Podsjećamo: ovog tjedna SAD i Kina u Washingtonu će održati novi krug trgovinskih pregovora, u kojima će kinesku delegaciju predvoditi potpredsjednik vlade, a američku ministar financija Steven Mnuchin. Ukoliko dvije zemlje do ožujka ne postignu sporazum, SAD će povećati carine na kineske proizvode, a Peking vjerojatno odgovoriti identično.

Ross: SAD i Kina su „jako daleko“ od sklapanja trgovinskog sporazuma

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like