Trgovinski rat UK-EU? Potpredjsednik Europske komisije tvrdi da su sve opcije na stolu

Europska unija će zadržati sve opcije na stolu u smislu svog odgovora na britanski potez da nadjača neka pravila nakon Brexita za Sjevernu Irsku, rekao je u četvrtak Maroš Šefčovič, upitan o mogućnosti trgovinskog rata, a prenosi Reuters.

EU je pokrenuo novi pravni postupak protiv Ujedinjenog Kraljevstva u srijedu nakon što je London objavio svoje novo zakonodavstvo, a očekuje se da će za oba poteza trebati više od godinu dana prije nego što stupe na snagu. EU bi na kraju mogla preispitati uvjete sporazuma o slobodnoj trgovini koji je dogovorila s Britanijom, a blok već sumnja na svoju ulogu u okviru istraživačkog programa Horizon Europe vrijednog 99 milijardi dolara.

“Moramo zadržati sve opcije na stolu”, rekao je za Sky News Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije koji nadzire odnose EU s Ujedinjenim Kraljevstvom. Dodao je da dvije strane trebaju nastaviti razgovore kako bi pronašle rješenje za poboljšanje trgovinskih zastoja za robu koja se kreće između Britanije i Sjeverne Irske, te da bi jednostrani pristup Londona samo povećao neizvjesnost.

London je predložio ukidanje nekih provjera robe iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva koja stiže u britansku pokrajinu i osporio je ulogu Europskog suda pravde u odlučivanju o dijelovima aranžmana nakon Brexita koji su dogovorili EU i Britanija. Šefčovič je istaknuo da je taj potez nezakonit.

Britanska pokrajina nalazi se na jedinstvenom tržištu robe EU-a, što znači da uvoz iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva podliježe carinskim deklaracijama i određenim provjerama pri dolasku. Aranžman je postavljen kako bi se izbjeglo ponovno uspostavljanje graničnih kontrola između Sjeverne Irske i Irske za koje se smatra da su u suprotnosti s duhom mirovnog sporazuma na Veliki petak iz 1998. godine.

Europska unija poduzima pravne mjere protiv Ujedinjenog Kraljevstva zbog kršenja protokola o Sjevernoj Irskoj





Komentari

komentar





You may also like